Hoppa till huvudinnehållet

Fler bostäder byggs när ställverket ska flyttas

Publicerad:

Ställverket vid Badhusgatan ska flyttas och på sikt betyder det att kommunen får tillgång till en tomt som är tänkt för bostadsbyggnation. 150 nya lägenheter kan bli verklighet i närheten av Arena Skövde.

Utmed Badhusgatan kan fler bostadshus byggas när Vattenfall monter ned sitt ställverk.
Utmed Badhusgatan kan fler bostadshus byggas när Vattenfall monter ned sitt ställverk. Foto: Roland Svensson

Hela området runt Arena Skövde är intressant när kommunen blickar framåt och ser ett ökat behov av bostäder.

I de centrala delarna av staden finns en tomt som blir högintressant när det gäller att få mer markyta för att bygga flerbostadshus.

Vattenfalls anläggning med ställverk och transformatorstation utmed Badhusgatan kommer att rivas och då får kommunen tillgång till den 7 500 kvadratmeter stora tomten.

Något som sker vid slutet av 2021 då den nya stationen ska stå klar mellan Ekängsvägen och Vadsboleden.

– Vattenfall håller på med sitt arbete och de har en ny tomt avstyckad för sin anläggning, säger kommunens mark- och exploateringschef, Mikael Zsiga. Sedan tar det tid när de ska sanera tomten vid Motorn och ta bort stolpar med mera. Vi kan troligen ta över platsen vid slutet av 2021.

– Tomten är ganska så smal utmed Badhusgatan så man får se vilken typ av bebyggelse som det blir tal om. Norrut har även kommunen en egen fastighet på drygt 4 000 kvadratmeter som ligger i förlängningen av Motorn 1. Där finns bland annat ett servicekontor i dagsläget.

7 500 kvadratmeter tomt för byggnation blir ledigt när ställverket flyttas.
7 500 kvadratmeter tomt för byggnation blir ledigt när ställverket flyttas. Foto: Roland Svensson

Det var 2016 kommunfullmäktige tog beslut om det avtal som möjliggjorde att Vattenfall flyttar sin fördelningsstation till annan plats. “Mycket pengar, men viktigt för framtiden”, konstaterade kommunstyrelsens ordförande Katarina Jonsson (M) då.

Och det blir en dyr markaffär för skattebetalarna.Kommunen får punga ut med mellan 35-40 miljoner kronor för att få tillgång till tomten.

Avtalet betyder att Vattenfall får betalt för sina merkostnader som uppstår i samband med flytten. Priset för själva tomten Motorn 1 är 5 miljoner kronor.

Artikeltaggar

Bostad och byggenNyheterSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.