Hoppa till huvudinnehållet

760 meter fog ska PCB-saneras på sjukhuset

Publicerad:
Reporter Anna Warner
Anna Warner
anna.warner@sla.se
Ytterligare en PCB-sanering ska genomföras på sjukhuset. Den här bilden är från ett tidigare arbete.
Ytterligare en PCB-sanering ska genomföras på sjukhuset. Den här bilden är från ett tidigare arbete. Foto: Alf Ehn/arkiv

Västfastigheter har anmält ytterligare en PCB-sanering av fogmassor på Skaraborgs sjukhus Skövde.

Den här gången gäller det fogmassa som man har funnit på avdelningarna 41-44. Massan finns på insidan av ytterväggen, runt pelare och i fogar i golvet. Det är 760 meter fog som ska saneras och mängden beräknas till cirka 600 kilo.

Arbetet utförs med kniv och slipning, och personalen använder heltäckande skyddsdräkt med friskluftsmask.

Saneringen ska utföras mellan 28 januari och 30 april.

Enligt Naturvårdsverkets hemsida är PCB ett samlingsnamn för 209 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen (polyklorerade bifenoler). Sedan industrin började använda PCB i stor skala på 1930-talet har användningsområdena varit många, såsom fog- och golvmassa, samt i färger och plaster.

PCB är giftigt, långlivat och fettlösligt, och det lagras i fettvävnaden hos levande varelser. Halterna blir därför högst hos djur som befinner sig i toppen av näringskedjan. Särskilt djur som fisk, säl och fåglar som äter fisk är drabbade.

Artikeltaggar

Miljö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.