Hundratals evakuerade från branden i Södra Ryd

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
UPPDATERAD. Den mycket omfattande branden i Södra Ryd i Skövde, som startade sent under onsdagskvällen, uppgavs vid 13-tiden under torsdagen vara under kontroll. Totalt tre fastigheter berörs av branden där hundratals boende har evakuerats från sina hem.
Ingen person har skadats fysiskt, uppger polisen som har inlett en förundersökning om misstänkt mordbrand.

Larmet om branden kom vid klockan 22.46. Räddningstjänst, ambulans samt polis skickades till platsen och evakuering av boende påbörjades. Totalt har tre fastigheter evakuerats.

– Det brinner i två tak och vi riktar in arbetet på att förhindra spridning till närliggande fastigheter, det finns en fara för spridning, säger Peter Brandels, inre befäl vid räddningstjänsten till SLA.

De boende inrymdes till en början i närliggande gymnastiksal. Under natten bussades de sedan från Timmervägen till hotell Billingehus.

Stora lågor syns på hustaken, men lågor slår även ut från väggarna och då och då rasar stora husdelar ner på marken. Det smäller och sprakar och svart rök väller fram över bostadsområdet, rapporterar SLA:s reporter på plats.

Denna inskickade bild från Jan Johansson visar omfattningen av branden i de tre fastigheterna på Timmervägen i Ryd.
Foto: Jan Johansson

Polisen har spärrat av ett stort område kring brandplatsen och flerfamiljshusen på Timmervägen för att räddningspersonalen ska ha utrymme att utföra sitt arbete och för att allmänheten inte ska komma till skada.

Enligt Peter Brandels har räddningstjänsten ett 30-tal brandmän på plats vid den kraftiga branden. Det är styrkor från Skövde, Mariestad och Tibro som bekämpar elden.

Tre fastigheter har utrymts vid den kraftiga branden i Skövde.
Foto: Roland Svensson

– Det brinner i taken på två hus och vårt arbete handlar om att försöka förhindra spridning till andra fastigheter, det finns fortfarande en risk för spridning. Vi har inte elden under kontroll, säger Peter Brandels.

– Jag vågar heller inte bedöma när vi kan ha det, men det kommer att ta tid. Vårt arbete kommer att pågå i många timmar till. Det vi gör nu är att vi gör håltagning i taken och försöker få ut brandgaserna, fortsätter han.

Räddningstjänsten kallade under natten in extrapersonal för att kunna lösa av de som varit på platsen under flera timmar.

Enligt Brandels kan räddningstjänsten utföra sina arbetsuppgifter utan problem.

– Det enda är väl att det är lite trångt mellan husen vilket gör att det kan vara svårt att komma in med våra fordon.

Brandels bedömer också att samhällets olika hjälpfunktioner fungerar som de ska.

– Vi har fått de resurser vi behöver, polisen är här med flera patruller, Skövde kommun är på plats liksom bostadsbolaget Balder.

Evakuerade till hotell

Det hade under natten samlats mycket folk som följde förloppet. Många var oroade och undrade över människor som de visste bodde i husen.

Men ingen person har skadats fysiskt, enligt polisen.

Redan strax efter larmet om branden började boende på Timmervägen 13, 15 och 17 att evakueras till närliggande Rydshallen. Där ska som mest ett 100-tal personer ha vistats samtidigt. Och polisen bekräftar att så många har evakuerats.

“Vårt arbete kommer att pågå i många timmar till”, säger Peter Brandels, inre befäl vid Räddningstjänsten östra Skaraborg.
Foto: Roland Svensson

Enligt Marie Blåder, vid Skövde kommuns socialtjänst, ringdes personal in för att ta hand om de evakuerade och för att se till att de fick något att äta och dricka i det första skedet.

– Sedan ska vi också försöka att hitta sovplatser till de drabbade. En del har kunnat ta sig till anhöriga och vänner, men alla har inte den möjligheten, säger hon.

Vid 02-tiden på natten till torsdagen stod det klart att de drabbade skulle bussas upp till hotell Billingehus.

”Har inget kvar”

SLA träffade människor som tvingats lämna sina hem när branden startade.

– Det känns fruktansvärt, vi har ingenting kvar. Men jag är glad över att vi fick med oss alla våra katter och vår hund, men tyvärr blev vår kanin kvar i lägenheten, sade en kvinna som stod utanför Rydshallen med sin familj.

Branden var kraftig och räddningstjänsten kommer att vara kvar under hela natten till torsdagen.
Foto: Roland Svensson

Andra orkade inte prata utan stod bara och följde den dramatiska branden. Ytterligare några spekulerade i brandorsaken och hade också teorier om var branden kan ha startat.

Enligt vissa ska den ha uppstått i en lägenhet och sedan spridit sig upp till taket. Den uppgiften bekräftas av räddningstjänsten som fick in larmet som en lägenhetsbrand. Enligt SOS Alarms händelseinformation ska branden ha startat i en lägenhet på tredje våningen.

Många evakuerades under branden vid Timmervägen i Södra Ryd.
Foto: Roland Svensson

Polisen meddelar att man även fått förstärkning från Alingsåspolisen.

– Det ser inte bra ut och vi håller fortfarande på att evakuera boende och gå igenom lägenheter, säger Joakim Nordlund, stationsbefäl vid Skövdepolisen, strax före klockan 02.

Uppdatering vid 03-tiden:

Då låter prognosen något ljusare.

– Det brinner fortfarande, men inte lika mycket. Räddningstjänsten kommer förmodligen att behöva vara kvar där hela natten, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region väst, strax före klockan 03.

Polis kommer att vara på brandplatsen under torsdagen. En förundersökning om misstänkt mordbrand har inletts.

Uppdatering kl 04.30:

Ingen person är misstänkt och polisen har inga uppgifter om hur branden kan ha startat.

Samtidigt är evakueringen klar och polis börjar delvis lämna platsen medan räddningstjänstpersonal fortsatt är kvar.

Uppdatering 06:45

Vid 06-tiden sa räddningstjänsten till tidningen Aftonbladet att branden ännu inte var under kontroll.

– Det brinner fortfarande på två tak, säger Peter Knutsson, inre befäl vid räddningstjänsten, till tidningen.

– Spridningsrisken har minskat, men då vi inte har branden under kontroll vågar vi inte säga att den är helt borta, tillägger han.

Uppdatering 08:00

Vid åttatiden på torsdagsmorgonen brann det fortfarande i fastigheten, enligt Roland Johansson, inre befäl på räddningstjänsten Östra Skaraborg.

– Två tak och fasaden brinner fortfarande, säger han.

Räddningstjänsten har i nuläget ungefär 30 personer på plats som deltar i släckningsarbetet.

– Vi kommer säkert att hålla på i minst fyra timmar till, det är alltid svårt att komma åt vid sådana här bränder.

Med anledning av branden har verksamheten på Ollonborren och Nyckelpigans förskolor evakuerats till Fjärilens förskola. Även ett på Tallkotten är verksamheten inställd under torsdagen, meddelar kommunen på sin hemsida.

Uppdatering 13:20

– Branden är nu under kontroll, säger Roland Johansson, inre befäl vid räddningstjänsten östra Skaraborg till TT.

Totalt är tre tak på tre av fastigheterna på Timmervägen totalskadade.

Texten uppdateras

Branden i Ryd är omfattande och vid 08-tiden på torsdagsmorgonen pågick släckningsarbetet fortfarande.
Foto: Rickard Eriksson
Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.