Släckningsarbetet i Ryd har avslutats

Brott & blåljus
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Räddningstjänsten har under fredagsmorgonen avslutat släckningsarbetet.
Foto: Rickard Eriksson
Räddningstjänsten har under fredagsmorgonen avslutat släckningsarbetet vid storbranden på Timmervägen i Södra Ryd.
– Vi samlar i hop materiel och kommer inom kort lämna över fastigheterna till Balder, säger inre befäl Ulf Seglert.

Insatsen, som har pågått sedan 23-tiden i onsdags kväll, är på väg att avslutas i sin helhet. Under natten till fredagen har en styrka på fem man arbetat med eftersläckningsarbetet och bevakning av glödhärdar efter att man fick branden under kontroll på torsdagseftermiddagen.

– Styrkan på plats har bedömt att vi inom kort kan avsluta räddningsinsatsen och lämna över fastigheterna till ägaren Balder. Det formella beslutet tar insatsledaren på plats och nästa steg blir sannolikt att påbörja sanering, säger Ulf Seglert, inre befäl vid Räddningstjänsten östra Skaraborg.

Totalt har tre fastigheter skadats i branden. Värst drabbade är de två bostadshusen Timmervägen 17 och 15 (där branden tros ha startat) som rymmer totalt 45 lägenheter.

Huskonstruktionen med betongbjälklag gör att det i huvudsak rör sig om en takbrand där lägenheterna drabbats av sot-, rök- och vattenskador.

– Branden har spridit sig i isoleringen (cellplast) och i loftgångar men har varit koncentrerad i huvudsak till taket, vilket gör att byggnaderna i sig klarat sig relativt väl, även om det från utsidan kanske inte ser så ut, säger Seglert.

Som mest var ett 30-tal brandmän på plats under natten till torsdagen då styrkor från Skövde, Mariestad och Tibro bekämpade elden och försökte minimera spridningsrisken.

- Även om det har varit kyligt så har vädret varit gynnsamt med relativt lite vind.