• idag
  21 sep
  19°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   3.8 mm

Satsa på fler lärlingsanställningar

Debatt
PUBLICERAD:

Så sent som i mars förra året riskerade det industritekniska programmet i Vara att läggas ned till följd av för få antal sökande, till hösten stod det däremot klart att alla platser på programmet var fyllda. Framgångsreceptet i Vara stavas lärlingsanställningar. Ett utbildningsalternativ där eleverna kombinerar teori i skolan med praktik på en arbetsplats där de har anställning och lön.

Trots en del lokala framgångar står långt många fler arbetsgivare redo att ta emot lärlingselever än vad skolorna hittills kunnat leverera. Det finns också stora möjligheter att utvidga lärlingsupplägget till fler av de gymnasiala yrkesprogrammen. Därför vill Västsvenska Handelskammaren att fler skolor i Skaraborg ska uppmärksamma behovet av yrkesutbildad arbetskraft och tillsammans med näringslivet satsa på utbildningar som ökar utbyte mellan skola och arbetsliv.

Företagens problematik med att hitta kompetens är både utbredd och välkänd. Arbetsförmedlingens senaste rapport visar på arbetskraftsbrist inom tre av fyra yrken, av våra medlemsföretag uppger nio av tio att rekrytera och behålla kompetens är deras största utmaning. Rekryteringsproblematiken inom industrin är större än på länge, nu har de stigit till de högsta nivåerna som uppmätts på tio år.

För att lindra kompetensbristen och stärka konkurrenskraften driver vi på Handelskammaren initiativet Svensk Gymnasielärling med stöd av Skolverket. Lagen om gymnasial lärlingsanställning (2014:421) infördes 2014 och innebär att lärlingen kan ha en anställning under tiden för det arbetsplatsförlagda lärandet. Den lärlingsanställda eleven spenderar halva utbildningstiden i skolan och den andra hos en arbetsgivare där de får lön för sitt arbete.

Möjligheten för eleven att bli lärlingsanställd har visat sig ha en positiv effekt på intresset för yrkesprogrammen – utbildningar som leder till de jobb flest arbetsgivare efterfrågar.

Som regionchef för Västsvenska Handelskammaren är jag glad över att flera av Skaraborgs gymnasieskolor erbjuder lärlingsanställningar. Men jag är också övertygad om att det måste bli betydligt fler. Bristen på yrkesutbildad kompetens är stor och hindrar våra företag från att växa, samtidigt som många unga går utan arbete.

Genom gymnasial lärlingsanställning får eleverna tillgång till en konkurrenskraftig utbildning, med goda framtidsutsikter. Företagen i Skaraborg behöver deras kompetens.

Näringslivet står redo att ta ett större ansvar och engagera sig mer i skolan, tillsammans ser vi till att möjligheten till det finns genom lärlingsanställningar – låt utbildningsformen bli ett bestående inslag i varje skolas programutbud.

Bjarne Petersson

Regionchef Västsvenska Handelskammaren

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.