Vi kommer vara en liberal nagel i ögat på S

Debatt
PUBLICERAD:

Sverige har nu, 134 dagar efter valdagen, en regering. Det är mycket tack vare att Centerpartiet och Liberalerna tagit ansvar i ett mycket svårt parlamentariskt läge. Det har inte varit enkelt, men det har varit viktigt att stå upp för våra värderingar och den politik som vi gått till val på. Vi har lyckats driva igenom att regeringen ska genomföra liberala reformer som Sverige och inte minst Skaraborg så väl behöver, samtidigt som extremistiska och populistiska krafter hålls borta från inflytande över den politiska inriktningen. Det gör mig stolt.

Valet 2018 var ett värderingsval. Centerpartiet gick till val på att stå upp för medmänsklighet, jämställdhet och tolerans. Vi tog strid emot främlingsfientlighet, misstro och slutenhet. Det gav utdelning. Centerpartiet gjorde sitt bästa val på 30 år men tyvärr lyckades inte alla allianspartier öka vilket tyvärr innebar att alliansen blev mindre än de rödgröna. Centerpartiet har hela tiden varit tydliga med att om alliansen blev mindre än de rödgröna vill vi inte ta regeringsmakten med stöd av SD, utan istället hålla ihop alliansen och ta stöd över blockgränsen. Tyvärr stoppades det utav andra partier. Efter flera månader utan en regering blev Centerpartiet till sist tvungen att välja mellan en M-ledd regering med stöd av SD eller en S-ledd regering med stöd av C och L.

Med överenskommelsen som gjorts mellan Centerpartiet och Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet står vi fast vid våra värderingar, samtidigt som vi kan få en fungerande regering på plats. Centerpartiet har bidragit till en lösning på regeringsfrågan baserat på en liberal reformagenda med en stor del centerpolitik som innebär tydliga förbättringar för bl.a. småföretagen, klimatet och landsbygden. Det står skarpt i överenskommelsen vad som ska ske under kommande mandatperiod, både innehåll och datum är noggrant satta. Centerpartiet blir inte ett regeringsparti, utan vi kommer vara fria att såväl kritisera som fälla vissa politiska förslag om vi tycker regeringen inte driver en politik som förankras i mitten. Regeringen måste varje år, budget för budget, förtjäna Centerpartiets förnyade förtroende.

Vi kommer vara konstruktiva och driva på. Vi kommer vara en liberal nagel i ögat på S så att hela den breda överenskommelsen faktiskt genomförs - från förbättrad LSS, sänkta kostnader för företag, medmänskligare migrationspolitik till minskade klimatutsläpp och strukturreformer för jobb och bostäder. Vi kommer vara ett liberalt oppositionsparti som tar ansvar för Sverige.

Ulrika Heie (Carlsson)

Riksdagsledamot Skaraborg (C)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.