Talgoxen ohotad kung av fågelbordet

Inrikes/utrikes
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Talgoxen, överst, är den vanligaste arten vid fågelborden. Blåmesen har tappat några placeringar från att ha varit andra vanligast.
Foto: Anders Hanson
I helgen har Sverige räknat småfåglar. På uppmaning av föreningen Birdlife Sverige har rapporter från fågelbord runt om i landet kommit in. Återigen är det talgoxen som synts till mest.

Det är det fjortonde året som föreningen har manat på svenskarna att räkan fåglar vid sina fågelbord. Siffrorna har sedan rapporterats in via nätet och enligt de preliminära resultaten är talgoxen fortfarande den ohotade kungen av småfåglarna.

Gråsiskan är för andra året inne i toppstriden och det verkar som att koltrastarna också blivit fler.

– Vi är jätteglada att det är så många som har rapporterat så här tidigt. Om det här håller i sig, och det kan man ju aldrig riktigt veta, då pekar det på att det blir ett nytt rekord för oss. Det kan kanske hamna upp mot 25 000, säger Niklas Aronsson på Birdlife Sverige, till TT.

Topplistan 2019

Preliminära topplistan från årets fågelräkning, med placeringen från 2018 inom parentes

1 (1). Talgoxe

2 (4). Pilfink

3 (3). Gråsiska

4 (2). Blåmes

5 (5). Domherre

6 (8). Koltrast

7 (10). Gulsparv

8 (11). Gråsparv

9 (6). Skata

10 (7). Kaja

Källa: Fågelräkningen "Vinterfåglar inpå knuten" 2019

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.