Hela kommunfullmäktige fick utrymmas

Politik
PUBLICERAD:
Det blev ett väldigt annorlunda sammanträde för kommunfullmäktige i Skövde på måndagskvällen.
I en krisövning fick nämligen hela salen utrymmas.
– Vad jag vet är det första gången det görs, säger ordförande Conny Brännberg (KD).

Även om det var just en övning så blev det viss dramatik en halvtimme in i kommunfullmäktiges sammanträde. Brandlarmet ljöd och ledamöterna fick via nödutgångar ta sig ut ur huset. Den ordinarie trappan och hissarna var “avstängda”.

– Vi har pratat om att sådana här övningar men vad jag vet är det första gången, säger Conny Brännberg.

– Det är bra att man tydliggör hur det ska fungera genom en praktisk övning.

Räddningstjänsten var också på plats för att göra övningen mer verklighetstrogen och med stegbil hämtade ett par av deltagarna som tagit sig ut på balkongen på taket på stadshuset.

Övningen är en del i ett arbete att öka säkerheten och beredskapen i Skövde kommun och föregick av information från tf. säkerhetschefen Markus Wästefors.

Wästefors talade bland annat om återuppbyggandet av det civila försvaret, Skövdes roll i totalförsvaret och ett pågående arbete med krigsorganisation och krigsplaceringar.

När mötet återupptogs efter en dryg halvtimmes övning blev det också tid för mer ordinarie fullmäktigeverksamhet.

Bland annat beslutades om återremiss på Socialdemokraternas motion om busstrafik och turtäthet i Skultorp för att boende ska kunna ta sig till Vårdcentralen i Hentorp på dagtid. Kommunstyrelsens förslag var att avslå remissen men efter en hel del debatt beslutades alltså om återremiss.

Kommunfullmäktige beslutade också att anta en ny övergripande policy för representation som ska ersätta den nuvarande alkoholpolicy .

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.