Hoppa till huvudinnehållet

Gamla kemikaliesynder saneras

Publicerad:
Under huset som är närmast i bild har man funnit kemikalierester efter en kemtvätt som tidigare låg här. Nu ska huset säkras så att kemikalierna inte innebär några hälsorisker. Foto: Anna Warner

Hus där det tidigare har funnits kemtvättar undersöks nu i jakten på föroreningar. Hittills har man funnit rester efter kemikalier på ett ställe, vid St Sigfrids gata, och det ska nu åtgärdas så att det inte innebär några hälsorisker.

Hos Miljösamverkan östra Skaraborg pågår nu ett projekt där förorenade områden undersöks. Där ingår bland annat hus där det tidigare har legat kemtvättar.

I dag arbetar man i större utsträckning med vatten på kemtvättar, och eventuella kemikalier hanteras på andra sätt än tidigare. Det man nu försöker hitta och åtgärda är gamla synder.

Inget i lägenheterna

– Förr fanns det inte samma kunskaper som i dag. Det innebar en kostnad att lämna in dem så kemikalierna kunde hamna i avloppen eller slogs ut på bakgården, säger Manne Johansson, miljöinspektör.

I Skövde finns fem platser där det tidigare har legat kemtvättar med på listan. Av de fem har man hittills hittat förhöjda värden på ett ställe. Det är vid St Sigfrids gata där det tidigare låg en kemtvätt i de lokalerna där det nu finns ett skomakeri.

– Där har vi hittat ganska höga halter under husets bottenplatta, men vi har inte hittat något i lägenheterna, säger Manne Johansson.

Är cancerframkallande

– Nu pågår en diskussion med fastighetsägaren om vilka åtgärder man ska vidta. Eventuellt kan man täta husets bottenplatta.

Den kemikalie det handlar om är perkloretylen som kan brytas ner till vinylklorid som i sin tur är cancerframkallande. Kemikalien är tyngre än vatten och sjunker först genom grundvattenmagasinen, och kan sedan komma upp som en gas.

– Teoretiskt sett kan gasen gå vidare till andra hus i närheten, och vi ska även undersöka källare i närliggande hus.

Artikeltaggar

Miljö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.