Hoppa till huvudinnehållet

Prospektering kvarstår

Publicerad:

Privatpersoner och organisationer överklagade Bergstatens beslut att ge undersökningstillstånd till gruvbolaget European cobalt limited. Förvaltningsrätten i Luleå har avvisat överklagan.

I oktober 2017 beviljade Bergstaten en ansökan om undersökningstillstånd i Havsmon söder om Unden. Det australiska gruvbolaget European cobalt fick tre år på sig att prospektera på området.

Beslutet väckte reaktioner lokalt och ledde till överklaganden från 77 privatpersoner och organisationer, däribland Karlsborgs kommun och tre andra kommuner. Klagandena yrkade på att tillståndet ska upphävas och menar bland annat att Unden riskerar att förorenas.

Förvaltningsrätten har gjort bedömningen att de flesta klaganden saknar talerätt och avvisar deras överklaganden. Undantagna är de fem som äger mark inom området där undersökningstillståndet gäller. Bergstatens beslut står dock fast eftersom ett sådant får fattas utan att det sker någon prövning av motstående intressen.

De fem markägarna har i andra hand yrkat att ärendet ska återföras till Bergstaten för fastställande av säkerhet vid eventuella skador som kan uppstå vid utvinning. Denna begäran avvisas eftersom förvaltningsrätten anser sig förhindrad att pröva yrkandet. Klagandena har också yrkat att Bergstaten ställer tydliga och uppföljningsbara villkor för undersökningen, men förvaltningsrätten bedömer att villkor inte behövs för att skydda allmänna intressen eller enskild rätt.

Förvaltningsrättens beslut kan överklagas inom tre veckor för prövning i Kammarrätten i Sundsvall.

Artikeltaggar

MiljöUndenäs

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.