Hoppa till huvudinnehållet

Cementa och Vattenfall i nytt projekt

Publicerad:
Cementas fabrik i Skövde.
Cementas fabrik i Skövde. Foto: Roland Svensson

Cementa och Vattenfall har startat ett nytt projekt där man ska arbeta för elektrifierad cementtillverkning.

På så sätt ska man minska koldioxidutsläppen.

– Det öppnar upp en intressant väg som vi ser fram emot att ta vidare, säger Cementas vd Magnus Ohlsson.

Projektet har namnet Cemzero där målsättningen är en elektrifierad cementtillverkning försörjd med el från ett fossilfritt svenskt energisystem. Cementas vision är att nå noll koldioxidutsläpp från cementprodukterna till 2030.

Förstudien har undersökt olika tekniker för uppvärmning i cementprocessen och studien ger klartecken till att undersöka hur en pilotanläggning kan byggas.

Klinker, själva råvaran i cement, har nu framställts på elektrisk väg med hjälp av plasma. Plasmatekniken innebär att gas hettas upp genom att blåsa den genom en elektrisk ljusbåge istället för uppvärmning med fossila bränslen. Tekniken ger en direkt minskning av koldioxidutsläppen och koncentrerar de återstående utsläppen så de enklare kan fångas in.
Klinker, själva råvaran i cement, har nu framställts på elektrisk väg med hjälp av plasma. Plasmatekniken innebär att gas hettas upp genom att blåsa den genom en elektrisk ljusbåge istället för uppvärmning med fossila bränslen. Tekniken ger en direkt minskning av koldioxidutsläppen och koncentrerar de återstående utsläppen så de enklare kan fångas in.

Elektrifiering av uppvärmningen i cementprocessen ser ut att vara tekniskt möjlig. Det har bland annat visat sig fungera att producera en viss mängd cementklinker helt och hållet med hjälp av plasmateknik.

– För att nå radikala utsläppsminskningar krävs tekniksprång. CemZero öppnar upp en intressant väg som vi ser fram emot att ta vidare, säger Cementas vd Magnus Ohlsson i ett pressmeddelande.

– Det är mycket positivt att vi kan gå vidare i arbetet med en elektrifierad cementindustri, det är ett av de viktigaste exemplen på nya samarbeten för teknikutveckling som kraftigt kan bidra till arbetet för en fossilfri framtid, säger Magnus Hall, vd och koncernchef Vattenfall i samma pressmeddelande.

Magnus Ohlsson vd Cementa
Magnus Ohlsson vd Cementa

Nu avslutas därmed första delen av projektet och en slutrapport har lämnats in till Energimyndigheten som delfinansierat studien.

Magnus Hall vd och koncernchef Vattenfall.
Magnus Hall vd och koncernchef Vattenfall. Foto: Jeanette Hägglund

Fortsättningen av Cemzero innebär att Vattenfall och Cementa genomför en fördjupad studie under 2019 om hur en pilotanläggning kan byggas.

Artikeltaggar

CementaEnergimyndighetenMiljö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.