SD kör bara på - som vanligt

Debatt
PUBLICERAD:
Replik till Thomas Morell i SLA 26/1.

Morell gör tydligt att han inte ens mäktat läsa igenom den text han skrev en replik till, och han ställer frågor som är märkliga. Förhoppningsvis bidrar mitt svar den till klarsynthet han behöver.

Nu har Sverige fått en regering som kan ta itu med de utmaningar vi står inför. För hela Sverige måste få rätt förutsättningar att växa och utvecklas, skola och vård behöver stärkas. Med satsningar på det som bygger vår gemensamma framtid stark, där företagens förutsättningar att starta i det lilla och växa hållbart, ger ännu fler människor en möjlighet att utveckla och bygga upp sin kompetens och få det nätverk som behövs för att gå vidare i livet. De viktiga, liberala reformer som Sverige behöver har vi nu satt på pränt i det så kallade Januariavtalet.

I min text gick följande stycke att läsa: ”Vi har lyckats driva igenom att regeringen ska genomföra liberala reformer som Sverige och inte minst Skaraborg behöver, samtidigt som extremistiska och populistiska krafter hålls borta från inflytande över den politiska inriktningen.”

Det är alltså det inflytandet av dessa värderingar som vi genom Januariavtalet stoppat. I en M/KD-regering hade vi i varje enskild omröstning alltid varit beroende av om SD stöttar eller ej.

Ett inflytande jag är både glad och lättad att slippa.

Det är intressant att SD nu anser att man kan genomföra stora reformer utan att utreda dessa först, eftersom utredningen faktiskt är ett lagstadgat krav. Men det behöver man kanske inte låtsas om i ett svar på en debattartikel i SLA. Som politiskt aktiv bör man känna till det faktum att det är när det står tydligt när en utredning ska genomföras och när reformen ska verkställas som förslaget också är skarpt.

När det gäller alla de förslag som Morell berömmer sig över finnas i allt från motionsförslag till budgetar så undrar man om det hål på cirka 30 miljarder kronor som fattades i SD:s budgetmotion från i höstas försökt täppas till eller om man bara kör på. Som vanligt.

För med det resonemanget står det tydligt att Sverigedemokraterna är ett parti som vare sig tar ansvar för människor som bor i Varola, Skövde eller Stockholm.

Centerpartiet har genom Januariavtalet tillsammans med Liberalerna kommit överens med regeringen om en mer liberal och ansvarstagande politik. Det kunde först göras när V krokats av.

73 konkreta sakpolitiska punkter, varav många rymmer stora och viktiga förändringar för Sverige när det gäller tillgången till vård, assistans inom LSS, en bättre skola, satsningar på grön skatteväxling och mycket, mycket mer. Många av dessa reformer är extra viktiga för att landsbygden ska växa.

Det finns ett stort antal områden som ligger utanför Januariavtalet och där kommer vi fortsätta att vara en konstruktiv och liberal opposition.

Ulrika Heie (Carlsson)

Riksdagsledamot Skaraborg (C)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.