Aktiva Seniorer besökte Ljusgårda

Läsarnas
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Innanför fönstret, bakom Magnus till vänster, finns odlingshallen för plantorna i andra stadiet. De är placerade i tråg för att senare flyttas upp i vertikala torn.
Foto: Göte Gunnarsson
Var det framtidens jordbruk som vi skulle besöka? Ett 25-tal Aktiva Seniorer har besökt Ljusgårda i Tibro. Vi började utflykten med en god lunch på Inredia restaurang. På Ljusgårda togs vi emot av Magnus Crommert som kallar sig en modern bonde. Företaget är ganska nystartat och byggs upp på erfarenheter från USA.

I en tom fabrikshall, med möjlighet att expandera, har man byggt upp sin verksamhet som kommer att omfattas av örter och grönsaker av olika slag. Generellt behövs ljus, vatten, luft och näring för att få rätt tillväxt och kvalité. Genom att förändra, speciellt ljuset och näringslösningen, kan man konstruera en växt med rätt bladstorlek, smak och färg. I nuläget jobbar man endast med ruccola. Inga besprutningsmedel eller gifter används. Man har full kontroll på produkten från frö till skörd som tar cirka tre veckor. I poddarna (små krukor) finns ingen jord utan de består av återvunna petflaskor. En plockad ruccola är paketerad på 5 minuter och i butik inom 24 timmar. Viktigt för att behålla smak och kvalité.

I dag sälj Ljusgårdas produkt i ett par butiker i Skövdeområdet och flera är på gång. I jämförelse med t.ex. en italiensk leverantör kan Ljusgårda lova obesprutat, vattensnål produktion, samma kvalité oavsett årstid och närproducerat. Ett starkt miljötänk genomsyrar företaget.

Fick vi seniorer då se framtidens jordbruk? Mycket tyder på det och flera starka organisationer är beredda att satsa pengar i verksamheten. Det bådar gott. Magnus tackades för en inspirerande och intressant eftermiddag.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.