SPF Skövde fick många levnadstips

Läsarnas
PUBLICERAD:
Lennart Hjelm gav en mängd tips.

Med rubriken "Tankens kraft" underhöll Lennart Hjelm från Borlänge SPF Seniorerna Skövde i Kyrkans Hus i måndags.

Lennart som jobbat som lärare i drygt fyrtio år, gav en mängd tips på hur vi ska bete oss mot varandra, vara vänliga, se varandra och vara trevliga. Om det är svårt i början att förändra sitt beteende kan man helt enkelt schemalägga att vara trevlig. Till exempel innan man somnar på kvällen så vänder man sig till sin käresta med ett leende och med orden; Jag älskar dig! Sedan somnar båda gott.

Enligt en undersökning som Lennart utgick från är människan mest rädd för att stå inför andra människor. Därför plockades ett antal medlemmar upp på scenen, fick en varm applåd och samtliga log med hela ansiktet innan de blev ”utsatta” för en uppgift!

En fick tänka på ett djur och dess namn, en annan på siffror, en på ett ord och en rad i en bok, en fick hålla ett mynt i vardera handen med olika storlek, några hjälpte Lennart med kortlekar med mera med mera. Han löste dessa problem galant utan att avslöja hur han bar sig åt. Det var som i gamla dagar när vi såg Truxa, en dansk tankeläsare, på tv.

Det går aktivt att påverka hjärnans åldrande mer än vad vi tror. Genom rätt kost, ofta med fisk, med daglig motion och umgänge med andra människor påverkas hjärnan positivt. Vi kanske sitter 60 % av vår vakna tid. Allra bäst är att gå ut och promenera, om det är svårt bör man försöka att resa på sig var 45:e minut och gå lite grann i rummet, då startar kroppen i gång olika positiva processer. Rör på händerna, spänn tårna, sträck på armarna med mera så motverkas åldrandet. Detta ska man försöka hålla på med livet ut.

Samtliga närvarande tog till sig Lennarts enkla levnadstips, så framöver kommer SPF-seniorer ute i stugorna att resa på sig var 45:e minut!

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.