Hoppa till huvudinnehållet

Emma Sandsjö satsar vidare

Publicerad:
Reporter Erica Augustsson
Erica Augustsson
erica.augustsson@sla.se
Emma Sandsjö har hittat hem i den amerikanska fotbollen. Nu står nya blågula uppdrag för dörren och med sitt Carlstad Crusaders hoppas Skövdetjejen kunna försvara fjolårets SM-guld.
Emma Sandsjö har hittat hem i den amerikanska fotbollen. Nu står nya blågula uppdrag för dörren och med sitt Carlstad Crusaders hoppas Skövdetjejen kunna försvara fjolårets SM-guld. Foto: Johan Espefält

Tanken var att hålla amerikansk fotboll på en hobbynivå, men nu står Emma Sandsjö på tröskeln till en ny säsong med landslaget.

– Det är lite komiskt. Men det är bara kul, säger den snart 30-åriga Skövdetjejen som hoppas att årets säsong ska bjuda på såväl SM-guld som spel i EM.

För snart tre år sedan lade Skövdetjejen Emma Sandsjö av med fotbollen efter spel i Ulvåkers IF, Skövde KIK och Lidköpings FK. Strax därpå började hon spela amerikansk fotboll med Skövde Dukes och sedan dess har det både blivit SM-guld och en hel del blågula uppdrag.

– Det är lite komiskt. Jag började spela för att jag ville ha något att göra på hobbynivå, men det har ju blivit lite mer satsning än så, skrattar Emma Sandsjö och fortsätter:

– Det gick väldigt fort och jag fick vara med i landslaget och både möta Ryssland och Finland redan under mitt första år. Men det är bara kul och då tänker man inte riktigt på all tid man lägger ner.

SM-guld att försvara

Fjolårssäsongen var en bra sådan. Kronan på verket kom när det blev ett SM-guld tillsammans med Carlstad Crusaders efter en 30–22-seger mot Örebro Black Knight på Stockholm Stadion.

I mitten av april startar årets seriespel i damernas Superserie och där kör Emma vidare i Carlstad Crusaders.

– Det ska bli kul att få spela med dem i ett år till. Jag tror att alla är taggade på att försvara SM-guldet. Vi kommer att ge järnet för att försöka göra det.

Emma bor i Stöpen utanför Skövde och löser mycket av logistiken genom att träna tillsammans med herrarna i Skövde Dukes.

– Jag åker på vissa träningar i Karlstad, men tränar mest med herrlaget här i Skövde. Det hade blivit svårt att lösa annars, säger hon.

Firar 30 i träningshallen

Seriespel och klubblag i all ära. Men det går inte att komma ifrån att de blågula uppdragen ger en extra krydda.

– Det är som det är i alla landslag, att det blir en jämnare och bredare trupp till skillnad från i klubblagen. Det är jättekul att få vara med där, säger Emma som återigen är uttagen för spel men de främsta damerna i Sverige.

I augusti väntar mästerskap i form av EM i Leeds, Storbritannien, dit Emma hoppas kunna ta en plats.

I det första steget mot sommarens mästerskap genomför det svenska damlandslaget årets första samling i Ulvahallen utanför Skövde under helgen. Där väntas tester och träningar under tre dagar.

För Emma, som fyller 30 år på söndag, blir det därför ett inte alldeles vanligt födelsedagsfirande.

– Jag hoppas att de inte tänker så mycket på det, utan att det blir fokus på träningen i stället. Det blir i alla fall lätt att komma ihåg vad man gjorde på sin 30-årsdag. Lägren brukar bli väldigt bra, så det ser jag fram emot, säger hon.

Artikeltaggar

Amerikansk fotbollCarlstad CrusadersEmma Sandsjö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.