Hoppa till huvudinnehållet

13 miljoner till sanering på Suntetorp

Publicerad:
Reporter Anna Warner
Anna Warner
anna.warner@sla.se
Virket tryckimpregnerades i en autoklav, den stora metalltuben som syns på bilden. Kemikalierna finns i två stora tankar som står på golvet.
Virket tryckimpregnerades i en autoklav, den stora metalltuben som syns på bilden. Kemikalierna finns i två stora tankar som står på golvet. Foto: Miljösamverkan östra Skaraborg

Mös ska få 13 miljoner kronor från Naturvårdsverket för att kunna sanera impregneringsverket på Suntetorp. I summan ingår en förstudie för att ta reda på om även marken måste saneras.

För drygt ett år sedan fick Suntetorps impregnering AB ett föreläggande från Miljönämnden östra Skaraborg, Mös, om att man skulle ta prover på den förorenade marken.

Förorenad mark ska undersökas

I företaget fanns inga pengar att betala provtagningen med, och i höstas begärdes det i konkurs.

Impregneringsföretag i konkurs

När det inte längre fanns någon motpart, och att man inte räknade med att Mös fordringar skulle vara prioriterade, ansökte miljöinspektör Manne Johansson om bidrag till sanering och provtagning.

Frakta bort rester

Mös ska nu få totalt 13 miljoner kronor från Naturvårdsverket för åtgärder på Suntetorp. 12,5 miljoner går till de akuta åtgärderna, som att frakta bort och ta hand om kemikalierester, samt rengöra utrustningen.

I lokalerna finns många dunkar och tunnor med kemikalier som måste tas om hand.
I lokalerna finns många dunkar och tunnor med kemikalier som måste tas om hand. Foto: Miljösamverkan östra Skaraborg

– Det är angeläget att få bort kemikalierna. Tryckimpregneringen skedde i en autoklav, en stor tub, och under den finns lagertankar där mycket vätska finns kvar. Totalt rör det sig om cirka 300 kubikmeter vätska, säger Manne Johansson.

Suntetorps impregneringsverk ska nu saneras.
Suntetorps impregneringsverk ska nu saneras. Foto: Anna Warner/arkiv

Utrustningen ska tömmas och saneras, och får sedan stå kvar, och gamla tunnor och dunkar med kemikalier ska köras bort.

Manne Johansson vet inte när arbetet startar.

– Det får bli när entreprenören har tid i sitt schema.

500 000 kronor går till en förstudie som ska utreda om föroreningarna i marken, bland annat arsenik, är på den nivån att en sanering krävs.

Artikeltaggar

Miljö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.