Hoppa till huvudinnehållet

Kemtvätt kan ha lämnat spår på Commerce

Publicerad:
Reporter Anna Warner
Anna Warner
anna.warner@sla.se
Provtagning ska ske inne i Commerce för att ta reda på om den tidigare kemtvätten har lämnat några ohälsosamma spår efter sig.
Provtagning ska ske inne i Commerce för att ta reda på om den tidigare kemtvätten har lämnat några ohälsosamma spår efter sig. Foto: Anna Warner/arkiv

Skandia fastigheter måste utföra mätningar i Commerce för att ta reda på om den tidigare kemtvätten där har lämnat några kemikaliespår efter sig.

Projektet hos Miljösamverkan östra Skaraborg, Mös, som gäller gamla kemtvättsinrättningar går vidare och nu har turen kommit till Commerce.

Måste mäta

Enligt föreläggandet låg, mellan 1966 och cirka 1978, Commerce kemiska tvätt där salongen Syster & bror finns i dag. Skandia fastigheter ska nu utföra mätningar i frisersalongen och i det underliggande lagerutrymmet.

Det man vill ta reda på är om det finns perkloretylen och dess nedbrytningsprodukter i inomhusluften.

Vanligt med föroreningar

Enligt Mös är det relativt vanligt att den här typen av verksamhet, i varje fall den äldre typen av kemtvätt, har lämnat kvar föroreningar i mark, byggnaders bottenplattor och/eller i grundvatten. Föroreningarna kommer från tvättkemikalierna.

Gamla kemikaliesynder saneras

– Förr fanns det inte samma kunskaper som i dag. Det innebar en kostnad att lämna in dem så kemikalierna kunde hamna i avloppen eller slogs ut på bakgården, har Manne Johansson, miljöinspektör, tidigare sagt till SLA.

Är cancerframkallande

Perkloretylen kan brytas ner till vinylklorid som i sin tur är cancerframkallande. Kemikalien är tyngre än vatten och sjunker först genom grundvattenmagasinen, och kan sedan komma upp som en gas.

Artikeltaggar

MiljöMiljösamverkan östra SkaraborgSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.