Färre infektioner med modern luftrening

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Per Gustafsson, Edith Kadar, Laszlo Kadar och Maher Abbas studerar hur luftrenaren på väggen påverkar luften i vårdsalen.
Foto: Foto: Bild och Media/Skas
Bättre luftkvalitet i vårdsalar på Skaraborgs sjukhus kan minska antalet vårdrelaterade infektioner. Just nu pågår en studie vid sjukhuset som ska visa hur elektrostatisk luftreningsteknik kan förbättra inomhusluften.

Vårdrelaterade infektioner är ett stort medicinskt och ekonomiskt problem som sjukhusen brottas med. Nu pågår den allra första studien i sitt slag som kan visa hur moderna och kostnadseffektiv teknik kan minska partikelhalterna i inomhusluften.

– Vårdrelaterade infektioner är vanliga och fokus för åtgärder har länge varit på smitta överförd via händerna. De flesta luftvägsinfektioner är emellertid överförda via luften, så kallade aerosoler, säger Per Gustafsson i ett pressmeddelande. Han är överläkare vid barn- och ungdomsmedicin vid Skaraborgs Sjukhus samt docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Tillsammans med kollegorna vid Skaraborgs Sjukhus, överläkare Laszlo Kadar och allergolog och barnläkare Maher Abbas samt sjuksköterskan Edith Kadar vid Vårdhygien genomför Per Gustafsson en dygnet-runt-studie vid barn- och ungdomsmedicin i Skövde.

Två vårdsalar på barnavdelningen får elektrostatisk luftrenare och jämförs med två vårdsalar utan luftrenare. Tidiga data från studien visar på en stor sänkning av partikelhalter och bakteriemängd i luften som renats på elektrostatisk väg.

Studien kommer att pågå under ett år och målet är att minska halten av partiklar i luften med minst 50 procent.

– Vi vill visa att det är möjligt att med mycket enkla medel och till en mycket låg kostnad optimera kvaliteten på luften i vårdsalar, säger Per Gustafsson.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.