Färre infektioner med modern luftrening
Vårdrelaterade infektioner är ett stort medicinskt och ekonomiskt problem som sjukhusen brottas med. Nu pågår den allra första studien i sitt slag som kan visa hur moderna och kostnadseffektiv teknik kan minska partikelhalterna i inomhusluften.
– Vårdrelaterade infektioner är vanliga och fokus för åtgärder har länge varit på smitta överförd via händerna. De flesta luftvägsinfektioner är emellertid överförda via luften, så kallade aerosoler, säger Per Gustafsson i ett pressmeddelande. Han är överläkare vid barn- och ungdomsmedicin vid Skaraborgs Sjukhus samt docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Tillsammans med kollegorna vid Skaraborgs Sjukhus, överläkare Laszlo Kadar och allergolog och barnläkare Maher Abbas samt sjuksköterskan Edith Kadar vid Vårdhygien genomför Per Gustafsson en dygnet-runt-studie vid barn- och ungdomsmedicin i Skövde.
Två vårdsalar på barnavdelningen får elektrostatisk luftrenare och jämförs med två vårdsalar utan luftrenare. Tidiga data från studien visar på en stor sänkning av partikelhalter och bakteriemängd i luften som renats på elektrostatisk väg.
Studien kommer att pågå under ett år och målet är att minska halten av partiklar i luften med minst 50 procent.
– Vi vill visa att det är möjligt att med mycket enkla medel och till en mycket låg kostnad optimera kvaliteten på luften i vårdsalar, säger Per Gustafsson.