Sören har 60 år i idrottens tjänst

Publicerad:
Sören Karlströms ledargärning är imponerande. Foto: Erica Augustsson

Efter 60 år i idrottens tjänst väljer Sören Karlström att tacka för sig.

– Det känns som tiden är mogen och det känns bra, säger Sören.

När Västergötlands Fotbollförbund höll sin årsstämma i Skövde förra lördagen fullgjorde han uppdraget som ordförande i valberedningen och Annika Ebenholm från Trollhättan tog över uppdraget.

– Det känns bara bra att lämna över, säger Sören som satte punkt med att föra fram Magnus Gunnarsson som ny ordförande i förbundet. Magnus tillhörde det gäng killar som Sören tränade i Ulvåkers IF från tidiga ungdomsår.

Började tidigt

Sörens ledargärning är minst sagt imponerande. Den började som 17-åring som lagledare och sedan har det rullat på med olika ledaruppdrag och han var den sista ordföranden i Västergötlands Idrottsförbund när det slogs samman med Västsvenska Idrottsförbundet den 1 januari 2017.

Ulvåkers IF arrangerar Ulvacupen efter en idé av Sören Karlström.
Ulvåkers IF arrangerar Ulvacupen efter en idé av Sören Karlström. Foto: Johan Espefält

Under åren i förbundet hade han även ett internationellt engagemang när det gällde att organisera idrotten i Kosovo.

Det har annars mest handlat om fotboll och handboll och i Skövde är Sören Karlström ett aktat namn där många har haft honom som ledare och tränare.

Startade Country

Sören har verkat i IFK Skövde, Skövde HF och Skövde AIK:s handboll, men Ulvåkers IF är den klubb som ligger honom extra varmt om hjärtat. I spåret även HK Country som Sören var med och startade 1978.

Det var tal om att UIvåkers IF skulle starta handboll när det byggdes en fullstor hall vid Stöpenskolan, men Sören insåg fördelarna med att skapa en förening, men att klubbfärgerna är samma som Ulvåker är ingen slump.

I HK Country har Sören varit med och skolat många duktiga handbollsspelare och kullen med Andreas Larsson, Marcus Wallgren och Johan Green minns han lite extra. Samtliga blev framgångsrika med långa elitkarriärer.

Sören Karlström drog igång Idrottsgalan i Skövde, 2012 fick han hederspriset.
Sören Karlström drog igång Idrottsgalan i Skövde, 2012 fick han hederspriset. Foto: Roland Svensson

Sören bär på många episoder från den tiden, en är att det faktiskt var han som via en motion till Västergötlands Handbollförbund drev igenom att man skulle spela med sänkt ribba i målet i de yngsta åldersgrupperna.

– Det är faktiskt något som jag är stolt över. Det är nog den enda motion som jag har skrivit och kul att det blev så lyckat och något som blivit bestående.

Även Ulvacupen är en idé som Sören såg till att bli verklighet.

– Jag var med i Skövde AIK:s handboll och vi var och spelade Göteborg Cup på Heden i Göteborg 1973. På hemvägen satt jag och funderade över om man inte skulle kunna dra igång något liknande hemma i Ulvåker och då i fotboll.

På hösten samma år körde man igång sjumannaturneringen för första gången och sedan dess har det rullat på och är i dag starkt etablerad.

Sören har alltid brunnit för ungdomsidrotten och det har alltid funnits ett driv att hålla.

Fritidschef också

Civilt har Sören Karlström mest arbetet inom skolans värld, men åren innan pension var han fritidschef i Skövde och det under en period där det hände mycket. Bland annat Arena Skövde som invigdes 2001 och sedan byggdes ut några år senare med äventyrsbad, bowling och ny foajé.

När konstgräset kom till Skövde var Sören fritidschef.
När konstgräset kom till Skövde var Sören fritidschef.

Skövde fick också sin första konstgräsplan för fotboll under Karlströms tid som fritidschef.

– Jag hade egentligen tänkt pensionera mig när jag fick frågan, men det var några bra år, säger Sören.

Till sist, hur ser du på idrottens framtid?

– Jag tror att den även i fortsättningen kommer att ha sin grund i det ideella arbetet. Det finns egentligen inget att annat val.

Just engagemang och förtroende är något som drivit Sören Karlström i sitt ledarskap.

– Som ledare är det viktigt att få andra att växa. Det har jag alltid försökt verka för.

Så även om nu har lämnat sina uppdrag så brinner han för idrotten. Han gläds mycket med att IFK Skövde Handboll lyckas bättre igen och går till SM-slutspel.

– Det har fått ihop det bra och Jonas Wille verkar vara en klok tränare.

Artikeltaggar

HK CountryIFK Skövde handbollJonas WilleSkövde HFSportUlvåkers IFVästergötlands fotbollförbund

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare