Hoppa till huvudinnehållet

Bidrag för förorenad kemtvätt

Publicerad:
Karlsborgs kemiska tvätt drevs på Kungsgatan.
Karlsborgs kemiska tvätt drevs på Kungsgatan. Foto: Jesper Sydhagen

Karlsborgs kommun får 600 000 kronor för att undersöka behovet av att sanera en gammal kemtvätt.

Karlsborgs kemiska tvätt AB bedrev verksamhet på Kungsgatan åren runt åren 1960-70. Vid provtagningar som gjordes för drygt fem år sedan påträffades perkloretylen bland annat i marken och i grundvattnet. Kemikalien, som används i tvättvätska, är cancerframkallande och miljöfarlig. Länsstyrelsen placerade fastigheten i riskklass 1vilket innebär mycket hög risk. Det konstaterades att fastigheten måste saneras i framtiden.

För att få en bild av föroreningens utbredning och om saneringsbehovet kvarstår ska nu en huvudstudie göras. Om fastigheten måste saneras görs även ett åtgärdsprogram. Karlsborgs kommun ska anställa en konsult för att utföra huvudstudien.

För detta ändamål har kommunen tilldelats ett bidrag på 600 000 kronor från Naturvårdsverket genom länsstyrelsen. Fastighetens närhet till Vättern gör att skyddsvärdet betraktas som mycket högt.

Artikeltaggar

KarlsborgMiljö

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.