Forskning om farliga robotar på högskolan

Näringsliv
PUBLICERAD:
Magnus Holm vid, en förhoppningsvis, snäll robot.
Foto: HiS
Det finns risker i arbetet med industrirobotar. Högskolan i Skövde deltar i ett forskningsprojekt om hur människor och robotar kan samarbeta på ett mer säkert sätt.

Traditionellt har industrirobotar arbetat på säkert avstånd från de mänskliga medarbetarna. Helt enkelt har robotarna hållits bakom lås och bom i fabriksmiljöerna så inga olyckor kan uppstå.

Men i takt med att processer förändras inom industrin måste robotar bli mer flexibla för att kunna samverka med människor på ett säkert sätt.

– Det vi har forskat på under de här fyra åren är hur vi kan skapa en miljö där människa och maskin kan samverka utan risk, säger Magnus Holm, projektledare vid HiS.

Högskolan i Skövde har ansvarat för den del i projektet som ser till helheten av den här typen av produktionslinor och hur man demonstrerar forskningsresultaten. Magnus Holm vid Högskolan i Skövde har varit projektledare och ansvarig för Högskolans del i projektet.

Under fyra år har det EU-finansierade forskningsprojektet SYMBIO-TIC pågått där företagspartners, institut och lärosäten från flera håll i Europa ingått.

– Det finns risker för en människa att arbeta med robotar, det handlar bland annat om stora vikter och krafter, vilket medför risk för skador och vi måste skydda de som arbetar nära robotarna. Men eftersom det också krävs en stor flexibilitet i produktionen, måste vi ta bort det farliga med robotarna och göra dem mer flexibla och samarbetsvilliga med människan, säger Magnus Holm i ett pressmeddelande.

– Människan är snabblärd och flexibel och detta tillsammans med robotarnas möjligheter ger mycket goda förutsättningar för en effektiv produktion.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.