Hoppa till huvudinnehållet

Vill att gamla soptippen i Väring ska täckas över

Publicerad:
Reporter Roland Svensson
Roland Svensson
roland.svensson@sla.se
En stor del av gamla soptippen i Väring saknar täckmassor där vildsvin bökat omkring.
En stor del av gamla soptippen i Väring saknar täckmassor där vildsvin bökat omkring. Foto: Privat/Reimertson

Gamla soptippen i Väring som togs ur bruk i början av 1980-talet måste täckas över bättre, det skriver en anmälare till Miljösamverkan Östra Skaraborg. Vildsvin bökar upp gammalt avfall vid en del av tippen.

Platsen har under flera decennier fungerat som kommunal soptipp för områdena Väring och Binneberg och har inte varit i bruk på många år. Den öppna deponin lades ned i slutet av 1970-talet, eller möjligen i början av 1980-talet.

Efter stängningen täcktes sopmassorna över men en relativt stor del av soptippen har inte fått tillräckligt med täckmassor över sopberget. Nu har det resulterat i att vildsvin nosat sig fram till platsen och bökar runt i de gamla soporna som kommer i dagern efter deras framfart.

Väringsbon Börje Reimertson har besökt tippen, som inte ligger så långt från idrottsplatsen och motionsspåret i Väring. Nu har han skrivit ett klagomål till Miljösamverkan Östra Skaraborg om ärendet.

– Det börjar se för jäkligt ut på platsen efter att vildsvinen bökat runt bland soporna, säger han. Man har aldrig fyllt på med täckmassor över den här delen av tippen överhuvudtaget. Jag tycker kommunen är skyldiga att täcka över soptippen och ta bort gamla bildäck och traktordäck som ligger där, det är ju deras mark, säger Börje Reimertson till SLA.

Området där vildsvinen bökat runt bland gamla sopor är cirka 100 kvadratmeter stort och är beläget i den östra delen av tippen. Bara tio meter bort löper motionsspåret i Väring förbi platsen där svinen håller till.

Caroline Hagström är chef för sektor samhällsbyggnad i Skövde kommun.

– Vi har helt klart på ansvaret för de gamla kommunala soptipparna. Det finns flera stycken runt Skövde och vi har bra koll på de flesta av dem, säger Caroline Hagström. När man avslutat en soptipp ska den sluttäckas. Vi får titta på det här ärendet när det kommer till oss från Mös.

Artikeltaggar

Avfall och återvinning SkaraborgMiljöMiljösamverkan östra SkaraborgSkövde kommunVäring

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.