Företagare från Skövde tilldelades pris

Näringsliv
PUBLICERAD:
Prisutdelare Hans Reich tillsammans med pristagarna Robert Turesson och Filip Palmkvist.
Foto: Annika Nilsson, RISE IVF
Filip Palmkvist och Robert Turesson från Skövdeföretaget Cejn har tilldelats Svenska Monteringspriset. Detta efter att ha genomfört ett projekt som handlar om att automatisera monteringsprocessen.

Priset delades ut för 18 gången under onsdagen av Svenskt Monteringsforum. Det går till en person eller grupp som utvecklat en organisation, produkt, system eller annat som utgör ett föredöme och bidrar till utvecklingen inom monteringsområdet. Något som alltså juryn anser att Filip Palmkvist och Robert Turesson gjort.

Projektet som de genomfört har haft fokus på att automatisera monteringsprocessen. De har använt sig av kollaborativa robotar och har dessutom lyckats lösa momentet ”äntring av gänga”. För att snabba på utvecklingsprocessen har de använt sig av 3D-printning där de snabbt kunna testa olika typer av gripdon för att säkerställa dess säkerhet och precision.

“De har utvecklat såväl arbetssätt som teknik för att automatisera montering av Cejns produkter. De har haft flexibilitet och skalbarhet som tydliga ledstjärnor och därvid nyttjat nya tekniker, som kollaborativa robotar och 3D-printning. Pristagarnas arbete har bidragit till att Cejn idag har en ny plattform att stå på gällande vidare utveckling av produktionen”, lyder delar av motiveringen.

Det nya arbetssättet har lett till minskade förslitningsskador hos montörer och sänkta tillverkningskostnader.

Priset består av en glasskulptur av konstnärinnan Ebba von Wachenfeldt och 20 000 kr.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.