Hoppa till huvudinnehållet

Fler PFAS-prover ska tas på flygplatsen

Publicerad:
Reporter Anna Warner
Anna Warner
anna.warner@sla.se
Den tidigare brandövningsplatsen ligger söder om start- och landningsbanan på Skövde flygplats. Nu ska fler PFAS-prover tas i anslutning till den.
Den tidigare brandövningsplatsen ligger söder om start- och landningsbanan på Skövde flygplats. Nu ska fler PFAS-prover tas i anslutning till den. Foto: Anna Warner/arkiv

PFAS har hittats i anslutning till flygplatsens tidigare brandövningsplats. Nu ska ytterligare prover tas för att kunna utreda utbredningen och spridningsrisken.

Sweco tog under förra året prover i tre grundvattenrör i anslutning till den tidigare brandövningsplatsen. Analysen visade att det fanns PFAS i samtliga rör och Sweco rekommenderade en fortsatt utredning och provtagningar.

Förorenat vatten vid flygplatsen

Det arbetet pågår nu och ska rapporteras senast sista maj i år. Syftet är att utreda spridningsrisk, spridningsriktning och utbredning av föroreningen. Samtliga diken rinner åt norr och mynnar ut i Klämmabäcken som i sin tur mynnar ut i sjön Östen.

Brandövningsplatsen, som ligger i den södra delen av flygplatsen, användes mellan cirka 1992 och 2000.

PFOS bildas genom nedbrytning av perfluoralkylerade ämnen, PFAS. PFAS ger skadliga effekter i djurstudier, men det är osäkert hur de påverkar människor. PFOS har mycket allvarliga effekter på hälsa och miljö.

Artikeltaggar

NyheterSkövdeSkövde Flygplats AB

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.