• fredag
  29 maj
  12°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Födelsedag 16 mars

Födelsedagar
PUBLICERAD:

Lennart Melin

75 år fyller den 16 mars Lennart Melin, Trollsäter, Bjurum. Han är född på Käringön på Västkusten och växte upp i en syskonskara av fem i ett genuint fiskarhem. Som liten grabb deltog han i arbetet att på handkärra dra upp varor från båtarna till affären på ön. Lennart avancerade efter hand till expedit av chark och specerier. Lådfabriken Melin och Jarestam startades och tillverkning av fiskelådor tog fart. Lådorna såldes sedan till fiskebåtarna. Lennart drev även gatukök på Käringön och tjänstgjorde som brandförman.

l början av 1960-talet ryckte Lennart upp nöjeslivet på Käringön. Han startade Kamratföreningen på ön med bion Göta Lejon, bryggdans, bingo, teater och andra aktiviteter.

l fyra år fiskade han med trålare i Västerhavet. Hans matintresse har alltid varit stort och med "kokeskola" i ryggen och utbildning till styckmästare började Lennart på lca Eol, Göteborg, som inköpschef. En period som butikschef på Närköp följde därefter innan Lennart blev försäljningschef på Tenco. Lennart övertog Tencos försäljning av salladsprodukter från Norge med Västergötland, Bohuslän och delar av Halland som distrikt. Här verkade han i 16 år.

Nu började intresset för Hornborgasjön att vakna, särskilt sydvästra sidan med Trollsäter. Kärleken spirade och 1986 vigdes Lennart och Ingegärd i Bjurums kyrka. Bjurum är sedan 34 år tillbaka hemma för Lennart.

Efter några år avyttrades delikatessfirman och Lennart började som kyrkväktare i Bjurum, Östra Tunhem och Ugglum. Samtidigt deltog han i keramiktillverkningen på Trollsäter.

Efter pensioneringen har Lennart fortsatt att intressera sig för kyrkans arbete och är invald i kyrkofullmäktige, kyrkoråd och församlingsråd. Tillsammans med sin hustru Ingegärd är han kyrkvärd i Bjurums kyrka.

Fem barn, nio barnbarn och ett barnbarnsbarn förgyller nu också livet för Lennart.

Banden till Käringön finns kvar, släkten finns kvar där och han har en liten båt om han vill ut på havet när makrillen går till. Men just nu väntar han på tranornas ankomst och att få njuta av den speciella sjurumshimlen under mars-april.

Kenneth Holgerson

50 år fyller den 16 mars Kenneth Holgerson, Hjo. Han är född i Habo. Kenneth har en gymnasielärarexamen, samt en filosofie kandidatexamen. Han arbetar numera som gymnasielärare i historia och samhällskunskap på Rudbecksgymnasiet i Tidaholm.

Kenneth är även ordförande för Norra Fågelås IF, ordförande i Lärarnas riksförbund Tidaholm, ledamot i Kyrkorådet Svenska kyrkan Hjo samt ansvarig för Alphaverksamheten Svenska kyrkan Hjo.

Kenneth är intresserad av motionsidrott i alla dess former, men framförallt längdskidåkning. Han gillar också fotboll och att läsa, såväl historia, filosofi som skönlitteratur.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.