Hoppa till huvudinnehållet

Rivningen av den gamla kyrkan i Lunden pågår

Publicerad:
Reporter Lena Jonsson
Lena Jonsson
lena.jonsson@sla.se
Rivningen av det som tidigare var S:t Markus kyrka har inletts. Byggnaden såldes till Skövde kommun förra året.
Rivningen av det som tidigare var S:t Markus kyrka har inletts. Byggnaden såldes till Skövde kommun förra året. Foto: Anna Leijon

Nu har rivningen av den före detta kyrkan i Lunden inletts. Men allt blir inte rivningsmaterial. Svenska kyrkan ska bland annat ta tillvara kyrkklockorna och korset, inventarier som ska återanvändas i den egna verksamheten eller kanske i andra församlingar.

Fastigheten Växthuset 20 var fram till i februari förra året en kyrka, Markuskyrkan. Då togs den ur bruk då den sista gudstjänsten hölls. Den gamla kyrkobyggnaden har länge varit i dåligt skick och renoveringskostnaden skulle bli allt för hög. Därför togs beslutet att kyrkan skulle avvecklas och byggnaden säljas.

Skövde kommun köpte den för 500 000 kronor, rivningskostnaden beräknades till 700 000 kronor. Kommunen och Skövde församling kom överens om köpet i maj förra året och kommunen fick tillträde till fastigheten senare under sommaren.

Bit för bit rivs byggnaden i Lunden.
Bit för bit rivs byggnaden i Lunden. Foto: Anna Leijon

Skälet till att kommunen köpte fastigheten var att man ville komma åt marken. “Det är en tomt med central placering i Lunden som kommunen kan få stor nytta av i framtiden och som kan bli viktig i den fortsatta utvecklingen av Lunden som stadsdel” kommenterade Katarina Jonsson (M) kommunstyrelsens ordförande, köpet förra våren.

Rivning pågår

Nu har rivningen inletts. Men innan byggnaden har jämnats med marken ska Skövde församling ta hand om ett antal inventarier som inte ingick i köpet.

– Jag vet inte exakt när det blir, men vi får besked från kommunen när det är dags, säger Ronny Hvass, kommunikatör Svenska kyrkan i Skövde.

– Det handlar om de två kyrkklockorna, mosaikfönster, ett krucifix som hänger i kyrkorummet och korset i stapeln. Vi har fått förfrågningar från Assyriska församlingen och Katolska församlingen om vi kan tänka oss att låna ut kyrkklockorna till dem. Där är inget beslutat fattat än.

De övriga inventarierna kommer på något sätt att återanvändas i den egna verksamheten.

Nytt bostadsområde

Staket har satts upp runt området som senare ska bebyggas för att blir det nya bostadsområdet Mossagården.
Staket har satts upp runt området som senare ska bebyggas för att blir det nya bostadsområdet Mossagården. Foto: Anna Leijon

Kommunen har också inlett processen för rivning en de inlösta fastigheterna på Norrmalm, vid Gustav Adolfs gata/Rådmansgatan, där det nya bostadsområdet Mossagården ska byggas. Detaljplanen antogs i december och ger förutsättningar för 250 nya bostäder, ny förskola och en stadsdelspark. Av planförslaget framgick att förutom rivningen så måste delar av området saneras eftersom det tidigare fanns en oljedepå på platsen.

Området har nu hägnats in men det är oklart när själva rivningen startar. SLA har sökt ansvariga på kommunen, dock utan framgång.

Artikeltaggar

AssyriskaKatarina JonssonLundenNorrmalmNyheterSkövdeSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.