Hoppa till huvudinnehållet

Täta läckan - stäng fordonsregistret

Publicerad:
Fordonsregistret är som en öppen bok för de kriminella. Det är inte hela förklaringen till att bilstölderna fått en ny karaktär, men det är ett instrument som staten tillhandahåller, menar insändarskribenten.
Fordonsregistret är som en öppen bok för de kriminella. Det är inte hela förklaringen till att bilstölderna fått en ny karaktär, men det är ett instrument som staten tillhandahåller, menar insändarskribenten. Foto: Pawel Flato/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Allt oftare rapporteras det om informationsläckor hos svenska myndigheter. Säkerligen är det vi hör om bara toppen på ett isberg.

Samtidigt finns det en ”läcka” som både politiker och myndigheter är medvetna om, men som tillåts att fortsätta, nämligen det öppna fordonsregistret. I de flesta andra europeiska länder är det bara andra myndighetspersoner - som polisen eller tullen – som har tillgång till dessa uppgifter. Men i Sverige finns de tillgängliga för alla.

Enligt Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) har antalet stulna bilar minskat med 57 procent de senaste tio åren. Den samlade bilbrottsligheten har också minskat stadigt sedan 1990-talet då bilarna började utrustas med elektroniskt stöldskydd som gör det svårt att tjuvkoppla.

Men samtidigt har brottsligheten mot bilister blivit grövre och mer utstuderad. Bilinbrotten har ersatts med inbrott i hemmet där nycklar stjäls eller rena kapningar på parkeringsplatser. Sju av tio bilstölder sker numera med nyckel. Ofta är det dyra fordon som stjäls på detta sätt och det görs med en sådan precision att man kan misstänka att förövarna kartlagt vem som äger fordonen, var de bor och förmodligen även studerat ägarnas vanor innan.

Fordonsregistret är som en öppen bok för de kriminella. Det är inte hela förklaringen till att bilstölderna fått en ny karaktär, men det är ett instrument som staten tillhandahåller. Detta måste få ett slut. Det är illa nog att det finns IT-läckor hos myndigheterna, men att på detta sätt släppa fram en flod av känslig information är att öppna upp för brottslighet.

Regeringen måste agera nu.

Wilhelm Douglas

generalsekreterare, Kungliga Automobil Klubben (KAK)

Artikeltaggar

Insändare