Nytt tranrekord vid Hornborgasjön

Djur & natur
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Under onsdagen slogs ett sju år gammalt rekord vid Hornborgasjön när 27 300 tranor räknades in vid Trandansen. Den gamla rekordnoteringen från 2012 (också 3 april!) löd 26 500.

När SLA besökte området i förra veckan var det cirka 17 000 tranor på plats men de senaste dagarna har allt fler fåglar anlänt till den grunda slättsjön för vila och utfordring på färden norrut.

Tranorna vid Horborgasjön räknas in i skymningen när de lämnar området för att flyga ut och ställa sig i sjökanten under natten. Räkningen sköts av helt ideella krafter från Hornborgasjöns fältstation, som hör till Västergötlands Ornitologiska Förening, varje kväll nu under säsongen.

Man är minst två personer som hjälps åt och tranorna räknas när de passerar en “tänkt linje tvärs över södra sjöspetsen”.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.