Därför tar Skövde kommun ut en parasolltaxa

Nyheter
PUBLICERAD:
Skövde kommun vill klargöra att de inte tjänar pengar på parasolltaxan vid uteserveringarna.
Foto: Julia Jonsson
Flera krögare har blivit upprörda över den parasolltaxa som Skövde kommun valt att ta ut i samband med byggnationen av Hertig Johans torg. Nu vill kommunen klargöra varför avgiften tas ut.

Efter att det nya torget står färdigt så är det många krögare som ser fram emot att kunna erbjuda sina gäster möjligheten att kunna sitta och mysa på uteserveringarna även när inte solens strålar värmer. Därför var det många som tidigt framförde önskemål till Skövde kommun att kunna ha parasoller med infravärmare på uteserveringarna.

Skövde kommun gick krögarna till mötes och har monterat fundament som förberedelse för sådana parasoller samt även dragit fram el till dem. Men för att få täckning för de driftkostnader som parasoller med infravärmare förväntas medföra, så fastställde Skövde kommun en så kallad parasolltaxa.

Men efter att flera av krögarna har reagerat på vad syftet med taxan är, så går Skövde kommun nu ut och förtydligar att syftet inte är att tjäna pengar. Det är snarare att ha en skälig kostnad utifrån den användningen som förväntas bli.

– För oss är krögarna, och deras uteserveringar, en väldigt viktig del för att skapa en levande stadskärna, säger Daniel Lindh, gatu- och naturchef på Skövde kommun i ett pressmeddelande.

– Jag är den förste att beklaga att våra intentioner har uppfattats på fel sätt, det tar vi till oss och förbättrar till nästa gång.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.