Vi på SLA är lite extra stolta i dag

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Petra Lundgren
135 år. Om man smakar lite mer på den siffran så får den en ordentlig tyngd.

Första numret av dåvarande Skaraborgs läns Annonsblad kom ut den 10 april 1884. Hur såg det ut i Skövde på den tiden? Det kan ni få en glimt av på våra jubileumssidor.

När man firar 135 år är det förstås väldigt lätt, och naturligt, att bli lite nostalgisk. Jag minns när jag som barn sprang i källaren i det dåvarande tidningshuset på Staketgatan. Det var extra roligt med alla stora pappersrullar i källaren och snabbtelefonerna mellan alla våningarna. Jag minns också hur det luktade cigarr i hela huset. På den tiden röktes det mycket och konstant på de flesta tidningsredaktioner. Det här var under mina tidiga uppväxtår på 1960-talet. Att jag har dessa minnen av SLA beror på, som en del av er säkert vet, att jag är mer eller mindre uppvuxen på SLA. Detta eftersom min far, Rune Henriksson, började jobba här redan 1948. Sedan dess, i 71 år, har det funnits en Henriksson på SLA.

Tvärtemot vad man skulle kunna tro så var det inte min far som fick mig att skriva min allra första artikel. Det var istället Stig Dahlstrand, legendarisk SLA-fotograf. Han skulle ta en bild på en grupp konfirmander, där jag råkade finnas med. Han fick syn på mig i gruppen och sa bara ”Du fixar väl en text från detta för jag måste sticka nu”. Jag blev väldigt överraskad men tog uppgiften på stort allvar, och lyckades åstadkomma en text till slut.

Det är intressant att blicka tillbaka på all den utveckling som varit i tidningsbranschen. Fram till i mitten av 1900-talet var det exempelvis fortfarande inte så vanligt med bilder i lokaltidningarna, så som vi tänker på det i dag. En gång slog SLA till med minst åtta ”vanliga” bilder i en tidning. Det var så sensationellt på den tiden att konkurrenten ringde och undrade vad det var frågan om…

En annan milstolpe i någorlunda modern tid var söndagen den 7 oktober 1984. Då bytte SLA från fullformat till det nuvarande formatet för papperstidningen, tabloid. Mig veterligen är det enda gången som SLA kommit ut på en söndag, innehållande en hel del texter från sådant som hände på lördagen. Jag bidrog själv med en sådan text.

I början av 1990-talet fick vi våra första datorer, som skrivverktyg, på redaktionen. Då blev det plötsligt ganska tyst, tidigare hade man ju hört ett högljutt knatter från alla skrivmaskiner.

Det senaste årtiondet har det hänt saker i rasande fart. Papperstidningen består, och är ännu stark, men SLA har, som ni vet, även en flitigt besökt webbtidning, sla.se, där det finns nyheter dygnet runt veckans alla sju dagar. En ny, och mycket mer användarvänlig, mobilapp är på gång och mycket annat. Vi försöker att ta tillvara på våra traditioner men gasar samtidigt med full kraft in i framtiden. Jag kan verkligen lova att alla vi anställda gör allt vi kan för att göra en så modern och aktuell tidning som möjligt, vare sig det är på webben eller på papper.

I dag är vi på SLA lite extra stolta. Tidningens 135-åriga utgivning firar vi med kaffekalas för er läsare här på SLA klockan 10–14, och extra jubileumsläsning på sidorna 9–14 i papperstidningen och på sla.se.

Med vänliga hälsningar:

Peter Henriksson

Skaraborgs Allehanda

chefredaktör och ansvarig utgivare

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.