Risk för gräsbränder

Miljö
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Risken för gräsbrand är stor nu. Vårvärmen lockar dessutom många att elda och grilla.
Foto: Jørn Bærheim / Scanpix

Till påskhelgen kommer värmen. Många vill grilla och påskeldar ska tändas. Men just nu är risken för gräsbrand hög. Räddningstjänsten Östra Skaraborg manar till försiktighet.

Risken för gräsbränder är idag och åtminstone fem dygn framöver, stor i Gullspång, Hjo, Karlsborg, Mariestad, Skövde, Tibro och Töreboda. Det visar SMHIs femdygnsprognos och den app som räddningstjänsten tagit fram.

Manar till försiktighet

Daniele Coen, chef för den förebyggande verksamheten inom räddningstjänsten Östra Skaraborg, manar till försiktighet under den kommande påsklovsveckan.

– Den som tänder en eld är ansvarig för den, poängterar han och påminner om att det är viktigt att ha möjlighet att släcka en brand om olyckan är framme.

Tänk efter

För att få veta hur stor brandrisken är, åt vilket håll det blåser och hur vädret utvecklar sig, rekommenderar Coen alla som ska handskas med eld utomhus laddar ner den gratisapp som Räddningstjänsten tagit fram.

Coen påminner om att det är viktigt att tänka på allt som kan påverka. Det handlar också om underlaget, om var elden är anlagd. Grus- och stenunderlag är att föredra.

– Just nu är det hög risk för gräsbrand, måttlig för skogsbrand, säger Coen och påminner om att fjolårsgräset är torrt och med det lättantändligt.

Vill bli informerade

I tider när påskeldarna är vanliga påminner han om att räddningstjänsten vill veta var större eldar placeras. Många tar ansvar och ringer till räddningstjänsten om de ser en rökpelare. Vet räddningstjänsten att det på den aktuella platsen brinner en brasa så åker de inte dit i onödan.

– Det är onödigt om vi åker ut till en brasa som är under kontroll.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.