Sverige borde kunna fixa ett OS

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Richard Brisius, vd för kampanjbolaget för OS 2026, vid en pressträff.
Foto: Pontus Lundahl/TT
I fredags lämnade Sveriges olympiska kommitté in den definitiva ansökan om att få arrangera vinterspelen 2026. Detta efter det att regeringen i veckan meddelat via idrottsminister Amanda Lind att de ger den nödvändiga säkerhetsgarantin.

Förutom den statliga säkerhetsgarantin handlar det bland annat om garantier om hotell, logistik och infrastruktur.

Det hela bygger på att olympiska spel inte skall drabba Sveriges befolkning utan att istället tillföra något till skattebetalarna.

Det låter bra och jag är definitivt för att det arrangeras ett olympiskt spel i Sverige för första gången sedan 1912. Vi hade ryttarspelen 1956 också, när Melbourne stod som huvudarrangör och på grund av Australiens hästregler inte kunde arrangera den delen.

Bra med kritik

Jag har naturligtvis också full förståelse för att det höjs kritiska röster. Att det finns farhågor för att den ekonomiska ramen spricker..

Enligt studien: "The Oxford Olympics Study 2016: Cost and Cost Overrun at the Games” så visar den att samtliga OS från 2000 och framåt har dragit över budget med i genomsnitt 75 procent.

Nu finns det ett nytt tänk inom den olympiska rörelsen, det satsas på hållbara spel och det mesta skall avgöras i redan befintliga arenor. Det stillar dock inte kritikerna.

När det gäller ekonomin förutsätter jag att de beräkningar som gjorts ändå har något med verkligheten att göra. Skandal vore det annars. Sedan är det självklart bra med kritik, den gör att pressen ökar för att budgetramarna hålls.

Måste gå i Sverige

Hur som helst anser jag att Sverige skall ta på sig ansvaret för att arrangera ett olympiskt spel. Som är en framstående vinteridrottsnation har idrottare genom åren åkt runt och plockat medaljer och nationen har många gånger försatts i ett lyckorus som varit mycket på för medborgarna på många sätt. Hög tid att betala tillbaka till den olympiska rörelsen.

Om det nu är så att ett välmående land av Sveriges kaliber inte kan arrangera ett vinter-OS av ekonomiska skäl anser jag att det är hög tid att skrota hela den olympiska idén.

Visst, små länder med begränsade resurser kan aldrig komma på fråga av många skäl, men det borde väl sjutton gå att ordna några veckor i Sverige med skidor på längden och på tvären, ishockey, skridskoåkning skidskytte med mera. Särskilt som man tänker utlokalisera bob, rodel och skeleton till Lettland.

Avgörs i juni

Man skall ha klart för sig att vi pratar om en idrottstävling som senast i Sydkorea innefattade 15 olika sporter med 102 olika grenar. Ett sommar-OS är mer än dubbelt så stort och i Tokyo 2020 kommer spelen att innehålla 33 sporter med 324 olika grenar. Det är skillnad det.

Hur som helst, den 24 juni sker omröstningen, Stockholm-Åre eller Italienska Milano-Cortina är frågan. Jag kommer att hålla på Sverige.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.