Hoppa till huvudinnehållet

Sabotage i bäcken - ledde om vattnet

Publicerad:
Någon har försökt att leda om vattnet i Hållsdammsbäcken till den gamla fåran.
Någon har försökt att leda om vattnet i Hållsdammsbäcken till den gamla fåran. Foto: Privat/Kollage

Någon har försökt att leda om vattnet i Hållsdammsbäcken till den gamla fåran med hjälp av en slang. Något som ses som ett sabotage.

För att kunna utöka sina kalkstensbrytningar i Våmbsdalen så var Cementa tvungna att leda om Hållsdammsbäcken. Något som man också fick tillstånd för att göra av mark- och miljödomstolen, dock efter många om och men, samt motstånd från bland annat närboende.

Sedan maj 2017 rinner vattnet sin nya väg i sin nya fåra, runt brytningsområdet. Men det verkar som om någon tycker att vattnet ska rinna i den gamla fåran ändå. Det kan man dra som slutsats över den senaste tidens fynd.

Försökte leda om vattnet

Nyligen upptäcktes nämligen en slang etthundra meter uppströms förgreningspunkten för den gamla och nya bäckfåran. Slangen var lagd så att vattnet skulle ledas därifrån och till fåran för den gamla bäcken. När Cementa upptäckte slangen tog man bort den.

Hur länge slangen låg där är oklart. Likaså om slangen faktiskt gjorde att vatten leddes till den gamla bäcken.

Svårt att säga hur mycket

– Någon har lagt ut en slang för att försöka att leda om vattnet. Men hur mycket vatten som faktiskt avletts är svårt att säga, säger Lena Carlsson handläggare på miljöskyddsavdelningen hos länsstyrelsen.

Händelsen ses som sabotage, men det är upp till Cementa om man vill gå vidare med det, menar Lena - till exempel polisanmäla.

– Men det är tråkigt, vattnet behövs ju i den nya fåran, säger Lena Carlsson.

Regelbundna kontroller

Länsstyrelsen har kontakt med bolaget som kommer att hålla uppsikt över bäcken.

– De är uppmärksamma på det nu och kommer att utföra regelbundna kontroller framöver, säger Lena.

SLA har försökt att nå Cementa för en kommentar men utan resultat.

Artikeltaggar

CementaMiljöVåmb

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.