• idag
  30 maj
  20°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  21°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  23°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Läge för Moderaterna

Ledare
PUBLICERAD:
Moderaterna, och partiledaren Ulf Kristersson, har anledning att se på framtiden med tillförsikt.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Moderaterna deppar. I opinionsundersökningarna ligger partiet lågt och internt sprider sig frustrationen.

Enligt en statsvetare riskerar M till och med att halka ner till fjärde plats i partiernas race om att bli störst (SvD 13/4).

Men trots det har Moderaterna anledning att se på framtiden med tillförsikt. För samtidigt som partiet går dåligt i opinionsundersökningarna skördas framgångar runt om i landet.

Moderaterna är med och leder 162 kommuner, som partiledaren Ulf Kristersson (M) påpekade i sitt tal på Sverigemötet den 5 april i Karlstad. Det är fler än någonsin tidigare.

Självklart har Kristersson all anledning att lyfta framgångarna som finns – det ingår i partiledarens uppdrag. Dessutom brukar varken M:s gräsrötter eller grästoppar ha fördragsamhet med en vikande opinion, vilket exemplet Anna Kinberg Batra visar. Den tidigare partiledaren fick inte ens prövas i ett val.

Trots Kristerssons egenintresse i att släta över nationella tillbakagångar med lokala och regionala framgångar har han dock ett viktigt budskap – den politiska Sverigekartan har ritats om till Moderaternas fördel. Exempelvis finns det bara ett landsting kvar i landet som har ett gammeldags rödgrönt styre.

Regeringsbildningsprocessen bör också ses i ljuset av att det vid samma tidpunkt förhandlades nya styren i landets kommuner och landsting. Hade Moderaterna varit hårdare mot Allianspartierna nationellt hade det kunnat straffa sig i lokala förhandlingar.

Om det bortses från det tillfälligt vikande stödet i dagsopinionen verkar Moderaterna befinna sig på en bra position. Partiet är ledande i en lång rad kommuner och landsting. Nya samarbetsformer prövas och etableras, som har möjliggjorts genom dels Socialdemokraternas tillbakagång, dels nya partiers framgångar.

Valresultatet visar även att Moderaterna allt mer blir ett landsbygdsparti. I Mariestad, Karlskoga och Grästorp ökade M sitt stöd med nio procentenheter. Det utmanar den klassiska bilden av att de starkaste M-kommunerna är villadominerade i direkt anslutning till en storstad. Och kan Moderaterna återhämta stödet i de tre storstäderna finns en möjlighet att verkligen bli ett parti för hela landet.

Visserligen ska inte vikande opinionssiffror tas med en klackspark, men det brukar det inte vara någon risk för i dag. Snarare är tendensen att partierna allt för ofta fäster för stor vikt vid den senaste sammanställningen av hur folk skulle rösta. Opinionsundersökningar verkar dessutom ha en tendens att gynna partier som tillfälligt upplevs framgångsrika, eftersom partier i medvind är ett lätt svar när opinionsinstituten oväntat ringer.

Moderaterna bör inte deppa så mycket. Visserligen kan det låta som en klen tröst – men bortsett från opinionsundersökningarna ser det bra för Moderaterna.

Edvard Hollertz/SNB

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.