Hoppa till huvudinnehållet

Varnar att polisanmäla

Publicerad:

Aktion Rädda Vättern meddelar man tänker polisanmäla Fortifikationsverket om renoveringsarbete på flygplatsen påbörjas.

Fortifikationsverket planerar att byta ut dränering runt landningsbanan på Karlsborgs flygplats. Marken är förorenad med höga halter PFAS, högfluorerade ämnen, som befaras medföra allvarliga hälsorisker. Fortifikationsverket menar att det aktuella arbetet skulle innebära dränering av ytvatten, inte markvatten. Man menar också att miljöprövningar har gjorts på platsen. Fortifikationsverket fick i november tillstånd från Försvarsinspektören att påbörja byte av bankantsdränering.

Aktion Rädda Vättern menar å andra sidan att risken för att kemikalien ska läcka ut i dricksvattentäkten är stor. Aktionsgruppen och enskilda markägare har överklagat tillståndet. De menar att det skulle vara olagligt enligt miljöbalken och att det måste prövas med dispensansökan för markavvattning hos länsstyrelsen.

Ärendet ligger hos regeringen, men ännu har den inte tagits upp. Aktionsgruppen menar att regeringens godkännande krävs för att påbörja renoveringsarbetet. Om arbetet sätts igång före beslut tagits ämnar man polisanmäla Fortifikationsverket.

Artikeltaggar

KarlsborgNyheter

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.