• idag
  30 maj
  20°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  21°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  23°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Torr valborg väntar

Ledare
PUBLICERAD:
Trots brandriskens tidiga ankomst tycks MSB:s beredskap så här långt vara betydligt högre än den var under den normala riskperioden förra sommaren.
Foto: Johan Nilsson/TT
Den brandberedskap som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, arbetat fram efter sommaren 2018 sätts nu på prov tidigare än beräknat.

Efter en varm och torr påskhelg tog bränderna fart i bland annat norra Skåne, på flera platser i Östergötland och delar av mellersta Norrland. Risken för nya bränder är fortsatt stor i hela Götaland och Svealand.

Att torrt fjolårsgräs börjar brinna i april är vanligt. Risken för skogsbränder under samma period brukar dock vara begränsad. Därför var det heller inte så konstigt att MSB:s nyligen upphandlade brandbekämpningshelikoptrar inte skulle vara i beredskap förrän 1 maj.

Trots brandriskens tidiga ankomst tycks MSB:s beredskap så här långt vara betydligt högre än den var under den normala riskperioden sommaren 2018. Sedan 23 april råder förhöjd helikopterberedskap på vissa platser, vilket innebär en inställelsetid på 90 minuter. Nu är helikoptrarna dessutom fler än förra året, antalet skogsbrandsdepåer är utökade och möjligheten att ta spontan hjälp av frivilliga är större, bland annat genom samarbete med Röda Korset.

MSB:s planer och formuleringar gör det dock på många sätt tydligt att beredskapen inför en ny skogsbrandssäsong har fokuserats på sommarmånaderna. Att det hör till det normala att gräs- och skogsbrandssäsongerna inte sammanfaller må vara orsaken, men det är knappast till någon tröst nu när 2019 visar sig vara ett onormalt år.

Årets tidiga skogsbränder må ha tagit MSB och de kommunala räddningstjänsterna på sängen, men hanteringen underlättas onekligen av att det inte är semestertider för brandbekämpningspersonalen. Den utmaningen kvarstår dock inför högsommarens skogsbrandssäsong. Att Brandmännens riksförbund varslar om att 2 800 brandmän måste anställas för att räddningstjänsterna ska klara bemanningen under semesterperioden bådar illa.

Förra årets torka har bäddat för ett liknande scenario 2019. Mycket tyder på att de tidiga bränderna i april bara är uppvärmning för MSB och övriga brandbekämpningsresurser. Om även sommaren bär med sig en värmebölja blir slutsålda fläktar och bevattningsförbud fortsatt de minsta av problemen. Förhoppningsvis visar MSB även i fortsättningen att myndigheten lärt sig av tidigare misstag.

För att underlätta släckningsarbetet av de pågående bränderna, varav vissa kan leva i veckor, gäller det att inte starta nya. Där ligger en stor del av ansvaret på allmänheten – inte minst med tanke på att valborgsmässoafton närmar sig. Datumen 30 april och 1 maj är det i normala fall extra hög risk för gräsbränder.

Med rådande riskläge för både skog och mark riskerar majbrasor, smällare och löveldning att leda till betydligt större katastrofer än vanligt. Enklaste sättet att undvika det är att vara försiktig redan från början.

Agnes Karnatz/SNB

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.