Hoppa till huvudinnehållet

Skövdebostäders vd Dan Sandén fick sparken under söndagen

Publicerad:
Vd Dan Sandén fick gå från Skövdebostäder efter 20 år
Vd Dan Sandén fick gå från Skövdebostäder efter 20 år Foto: Roland Svensson

Skövdebostäders vd Dan Sandén fick sparken under söndag eftermiddag efter ett extrainkallat styrelsemöte i det kommunala bostadsbolaget. Orsaken ska vara att styrelsen och Sandén inte har samma syn kring bolags framtida roll i kommunens utveckling.

- Styrelsen och bolagets vd har inte samsyn om Skövdebostäders framtida roll och hur bolaget ska drivas. Vi har därför bedömt att det är dags att förnya ledarskapet i Skövdebostäder, säger Bernt Mårtensson, styrelseordförande i Skövdebostäder.

Styrelsen för Skövdebostäder samlades klockan 14,00 under söndagen till ett extrainsatt styrelsemöte för att besluta om Sandéns framtid i bolaget. Det stod klart att de sju ledamöter som är tillsatta av kommunfullmäktige var eniga i sitt beslut att ge vd Dan Sandén sparken med omedelbar verkan.

– Närmaste dagarna kommer vi arbeta med en tillförordnad vd men sedan ska en aktiv rekryteringsprocess ta vid, säger Bernt Mårtensson till SLA. Det brister i samsyn mellan styrelse och vd och då beslutade vi att det är dags att skifta ledarskap, men det ligger ingen djup konflikt bakom beslutet.

Bernt Mårtensson ordförande Skövdebostäder.
Bernt Mårtensson ordförande Skövdebostäder. Foto: Rickard Eriksson

– Dan Sandén har samtidigt uträttat väldigt mycket gott för Skövdebostäder och kommunen under de 20 år han suttit som vd. Men som kommunalt bostadsbolag kan vi inte bara se till lönsamhet utan måste även ta ett samhällsansvar när kommun ska växa.

Styrelsen beslutade den 23 april om inriktning för den affärsplan för 2020-2023 som ska tas fram under hösten. Denna inriktning är bland annat att Skövdebostäder ska fokusera på att konkret bidra till Skövdes utveckling. Byggnation i kommunens ytterområden är en av punkterna där vd och styrelse inte dragit jämt.

Sandén fick reda på beslutet under ett enskilt möte under söndagen. Det betyder dels att han arbetsbefrias omedelbart men också att hans uppsägningsavtal som skrevs 1998 löser ut.

Uppsägningen blir en dyr affär för bostadsbolaget.
Uppsägningen blir en dyr affär för bostadsbolaget. Foto: Tobias Larsson Franzén

I det står att han har två års uppsägningstid med full lön samt tillgång till tjänstebil, till det kommer social avgifter. Med cirka 114 000 kronor i månadslön som ska betalas under 24 månader kommer det svida i bostadsbolagets kassa.

– Avtalet är ju som sagt skrivet för 20 år sedan och idag skulle man inte skriva ett avtal med så lång uppsägningstid. Men jag kan inte göra annat än acceptera det, avslutar Mårtensson.

Artikeltaggar

AB SkövdebostäderDan SandénNyheterSkövde kommun

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.