Hoppa till huvudinnehållet

Locket på om Sandén från ledande politiker

Publicerad:
Kommunalråden Johan Ask (S) och Katarina Jonsson (M) säger att de är helt överens om beslutet som togs i Skövdebostäders styrelse att sparka Sandén.
Kommunalråden Johan Ask (S) och Katarina Jonsson (M) säger att de är helt överens om beslutet som togs i Skövdebostäders styrelse att sparka Sandén. Foto: SLA/Arkiv

Kommunalråden Katarina Jonsson (M) och Johan Ask (S) är för en gångs skull helt överens. “Beslutet att förnya ledarskapet i Skövdebostäder fattades av en enig styrelse" säger de till SLA.

Katarina Jonsson (M), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, är ledamot i det kommunägda bostadsbolaget AB Skövdebostäder. Det är också kommunalrådet Johan Ask (S).

Men om de två i normalfallet inte delar uppfattning i olika frågor är det på måndagen två mycket eniga toppolitiker som kommenterar beslutet att Dan Sandén, vd i Skövdebostäder i 20 år, på söndagen fick sparken.

Saknas samsyn

– Jag kan inte säga så mycket i sak om det som lett fram till beslutet, men det handlar om att styrelsen och vd:n inte har den nödvändiga samsynen om hur bolaget ska utvecklas i framtiden tillsammans med Skövde kommun, säger Katarina Jonsson.

Dan Sandén har gjort ett förträffligt jobb men nu är det dags för ett nytt steg och med en ny ledning.
Skövdebostäders vd Dan Sandén fick sparken under söndagen

Jonsson poängterar i sitt svar på SLA:s fråga om det finns andra skäl till beslutet att det inte gör det.

– Det är inget annat som ligger bakom än det som framkommit med bristande samsyn, det är viktigt att säga. Dan Sandén har gjort ett förträffligt jobb men nu är det dags för ett nytt steg och med en ny ledning. Att vi ska ha ett nytt ledarskap är styrelsen helt enig om.

Ask håller med

Johan Ask (S) säger i stort sett samma sak som Jonsson - styrelsen var helt enig.

– Jag kan bara instämma i kommentarerna från ordföranden Bernt Mårtensson i söndags. Vi behöver ett nytt ledarskap för bolagets utveckling i framtiden. Dan Sandén har gjort ett bra jobb, men nu är det dags för en ny vd.

"Känns speciellt att inte gå till jobbet idag“

Om det faktum att det är ovanligt att Ask har samma uppfattning som moderaterna, i detta fallet Mårtensson och Jonsson, säger han:

– Återigen, jag kan bara konstatera att styrelsen är helt enig i den här frågan.

Ask lämnar för övrigt Skövdebostäders styrelse i samband med bolagsstämman under måndagen. Men det har inget med söndagens besked att göra.

– Nej, det var klart sedan tidigare.

Locket på

Mer än så vill varken Jonsson eller Ask säga om Sandén-beslutet. De hänvisar alla övriga frågor till Bernt Mårtensson (M), ordförande i Skövdebostäder, och Pontus Lundin (S), vice ordförande.

– Vi har valt att ha det så, alla mediafrågor besvaras av dem. De blir konstigt om enskilda ledamöter ska kommentera ett beslut som vi var eniga om i styrelsen, säger Jonsson.

Bernt Mårtensson (M), ordförande, Elisabet Eriksson (S), vice ordförande, Katarina Jonsson (M), Karin Malmsten (M), Pontus Lundin (S), ny vice ordförande efter bolagsstämman, Lennart Bogren (M) och Johan Ask (S) är styrelsen som fattat beslutet om Dan Sandén.

Artikeltaggar

AB SkövdebostäderJohan AskKatarina JonssonNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.