Hoppa till huvudinnehållet

"Känns speciellt att inte gå till jobbet idag“

Publicerad:
Dan Sandén fick överraskande sparken från vd-posten i Skövdebostäder i söndags. “Det är omtumlande” säger han till SLA.
Dan Sandén fick överraskande sparken från vd-posten i Skövdebostäder i söndags. “Det är omtumlande” säger han till SLA. Foto: SLA/Arkiv

– Omtumlande. Så beskriver Dan Sandén beskedet i söndags om att han fått sparken som vd för Skövdebostäder, en post han haft i 20 år. “Det är ingen schism, men uppenbarligen vill styrelsen att bolaget ska ledas på ett annat sätt. Det känns väldigt speciellt att inte gå till jobbet idag”, säger han till SLA.

På söndagen kom det överraskande beskedet att Dan Sandén, vd för det kommunala bostadsbolaget Skövdebostäder, fick sparken. Han säger till SLA att han visste att det skulle vara ett extrainsatt styrelsemöte i söndags, men inte mycket mer än så.

“Omtumlande”

– Beskedet var omtumlande. men jag vill ändå säga att jag är stolt och glad över det arbete jag har gjort i bolaget under de 20 åren, dessutom var jag anställd där i 16 år innan jag blev vd.

Skövdebostäders vd Dan Sandén fick sparken under söndagen

– Det är ingen schism eller så som ligger bakom det här, jag har inte gjort något särskilt som har lett fram till styrelsens beslut. Vi har haft diskussioner när vi jobbat med den nya affärsplanen och visst kan vi ha olika uppfattningar, men jag och bolaget följer ju de beslut som fattas. Men uppenbarligen vill styrelsen att bolaget ska ledas på ett annat sätt inför framtiden.

Jag hade gärna velat fortsätta att leda bolaget framåt

Dan Sandén beskriver att han lämnar ett bolag i topp.

– Bolaget har gjort de bästa ekonomiska resultaten, vi har nöjda hyresgäster, vi har byggt för alla och i olika områden, vi är också bland annat på gång med byggnation i Timmersdala, vi tar ett bosocialt ansvar och vi har satt avtryck i hela Bostadssverige. Jag hade gärna velat fortsätta att leda bolaget framåt, men nu vill styrelsen ha en annan ledning.

“Livet går vidare”

Dan Sandén säger att “livet går vidare” trots det som hänt.

– Så är det, detta är sådant som kan hända när man innehar den här typen av poster. Det kommer säkert att finnas andra spännande saker för mig att göra i framtiden, säger 56-årige Sandén, men konstaterar samtidigt:

– Det känns givetvis speciellt att inte gå till jobbet på Skövdebostäder i dag som vanligt.

Locket på om Sandén från ledande politiker

Dan Sandén behåller dock under två år sin månadslön på 114 000 kronor i månaden samt tjänstebil.

– Det är enligt gällande avtal och det är också styrelsen som fattat beslut om att detta ska lösas ut, säger Sandén.

Gammalt avtal

“Avtalet är ju som sagt skrivet för 20 år sedan och idag skulle man inte skriva ett avtal med så lång uppsägningstid. Men jag kan inte göra annat än acceptera det” sade Bernt Mårtensson (M), ordförande i styrelsen, till SLA i söndags.

Enligt Mårtensson är det brister i samsynen mellan styrelse och vd som lett fram till beslutet om att sparka Sandén, det ska alltså inte finnas någon djup konflikt.

Bolaget ska inom kort utse en tillförordnad vd och sedan inleda rekryteringsprocessen efter en ny vd.

Artikeltaggar

AB SkövdebostäderDan SandénNyheterSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.