Professorer: Så blir idrottsklubbar framgångsrika

Böcker
PUBLICERAD:
Margareta Oudhuis, Högskolan i Borås och Stefan Tengblad, Högskolan i Skövde, har skrivit boken Vinnande ledarskap.
Foto: Pressbild
Professorerna Stefan Tengblad, Skövde, och Margareta Oudhuis, Borås, har skrivit boken Vinnande ledarskap där fokus ligger på idrottsklubbar.
– Området är outforskat i Sverige och vi ville ta fram kunskap om hur framgångsrika elitidrottsklubbar leds och hur arbetslivet kan inspireras av dessa, förklarar Margareta Oudhuis i ett pressmeddelande.

Boken Vinnande ledarskap bygger på en omfattande intervjustudie med klubbledare, tränare och spelare i åtta, över tid mycket framgångsrika, elitidrottsklubbar inom fotboll, ishockey, handboll och basket, både på herr- och damsidan.

Den är skriven av Margareta Oudhuis, senior professor i arbetsvetenskap vid Högskolan i Borås, och Stefan Tengblad, professor i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde. De har tidigare studerat vad som gör företag livskraftiga över tid och har nu flyttat fokus till idrottsklubbar.

– Området är outforskat i Sverige och vi ville ta fram kunskap om hur framgångsrika elitidrottsklubbar leds och hur arbetslivet kan inspireras av dessa, förklarar Margareta Oudhuis i ett pressmeddelande.

Klubbarna jobbar under stark press, men ändå hade alla hittat ett gemensamt framgångskoncept. Det handlar om tajta teamorganisationer. Enligt författarna innebär det att individen hamnar i en mindre utsatt situation. När ett team kan hjälpas åt är det mindre risk att någon får för hög arbetsbörda och på sikt blir utbränd. Det visar sig också att det är lättare att arbeta med förbättring när fler sitter på kunskapen.

– Det kändes intressant att försöka koppla det här till arbetslivet. Det gäller främst det här med teamorganisering och att de har satt fokus på ständig förbättring, säger Stefan Tengblad i samma pressmeddelande.

Nästa steg är att göra en internationellt jämförande studie av elitidrottsklubbar, där är syftet att se om det finns samma mönster utomlands. Boken Vinnande ledarskap kom i slutet av april och ges ut av Volante.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.