Hoppa till huvudinnehållet

Kemikalieresterna utgör ingen risk för människor

Publicerad:
Reporter Anna Warner
Anna Warner
anna.warner@sla.se
Den tidigare kemtvätten som låg på St Sigfrids gata påverkar inte människor i dag.
Den tidigare kemtvätten som låg på St Sigfrids gata påverkar inte människor i dag. Foto: Anna Warner

Samtliga mätpunkter visar godkända halter klorerade lösningsmedel. Det blev resultatet då man mätte den av en kemtvätt förorenade fastigheten Brage 4.

Hos Miljösamverkan östra Skaraborg pågår nu ett projekt där förorenade områden undersöks. Där ingår bland annat hus där det tidigare har legat kemtvättar.

Två mätningar

I Skövde hittade man förra året förhöjda värden på ett ställe. Det var vid St Sigfrids gata där det tidigare låg en kemtvätt i de lokaler där det nu finns ett skomakeri.

– Där har vi hittat ganska höga halter under husets bottenplatta, men vi har inte hittat något i lägenheterna, sa Manne Johansson, miljöinspektör, till SLA i januari.

Gamla kemikaliesynder saneras

Det var i augusti och september förra året som halterna mättes förra gången och syftet med den nya provtagningen, som genomfördes under två veckor i mars, var att fastställa om de tidigare uppmätta halterna kvarstod.

Inomhusluften mättes i tre punkter: I skomakeriets källare, i frisersalongens källare samt vid en elcentral i källarutrymmet under bostadshuset.

Underskrider riktvärden

Mätningen visade halter av klorerade lösningsmedel eller nedbrytningsprodukter av dessa i samtliga provpunkter.

Halterna som mättes upp i frisersalongens källare och i bostadshusets förråd underskrider samtliga riktvärden, både Arbetsmiljöverkets och Naturvårdsverkets, med mycket god marginal.

Halterna i skomakarens källare är högre, men underskrider samtliga riktvärden.

Värmen kan ha påverkat

Vid den tidigare mätningen i somras påvisades halter av tetrakloretylen över Naturvårdsverkets riktvärden i skomakarens källare.

Enligt rapporten från provtagningen “kan skillnaderna i halter bero på att vädret under sommaren 2018 var mycket varmt, vilket lett till att mer av föroreningen kunnat förångas”.

Eftersom de nu uppmätta halterna av föroreningar underskrider riktvärdena bedöms de inte utgöra någon risk för människor som vistas inom fastigheten.

Artikeltaggar

MiljöMiljösamverkan östra SkaraborgSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.