Arrangemang: Skapa, basta och bada i Boulogner

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Under torsdagens seneftermiddag och tidiga kväll går det att skapa, bada bastu och ta ett dopp i Boulognerskogen när Torsdag @ Konstmuseet har sitt program där.
Foto: Pressbild
Skapa, basta och ta ett dopp. Den här veckan flyttar Torsdag @ Konstmuseet ut i Boulognerskogen.

Varje torsdag har Konstmuseet i Skövde kulturhus ett program. Den här torsdagen, 9 maj, flyttar Torsdag @ Konstmuseet ut i Boulognerskogen med underrubriken Konstverkstad och bastubad.

– Det är en idé jag har tänkt på väldigt länge, dels för att Skövde är ett finskt förvaltningsområde och dels för att jag själv har finsk bakgrund och tycker att vi borde värna om finsk konst och kultur i Skövde, säger Mette Mühli, intendent förmedling.

Nu blir det av och då kommer konstnären Anton Wiraeus, även han med finska rötter, som alltid intresserat sig för det offentliga rummet.

– Han är har skapat konstbastun som han ställer ut runt om i Stockholm, men han gör även arrangemang runt om i Sverige med sin bastu.

I Skövde äger det rum i Boulognergränd i närheten av Boulognersjön. Där kan besökarna skapa, bada bastu och ta sig ett dopp.

– Vi tycker också att det är kul att jobba med det offentliga rummet och bjuda in allmänheten för att alla ska ha möjlighet att skapa tillsammans och få mötas.

Bastun är inte bara en bastu, där visar Anton Wiraeus också sin konst på väggarna. I Skövde kommer han att måla bastuskyltar, där de besökande får vara med, och det går även att måla sin egen t-shirt eller tygväska.

Det är ett samarrangemang med Fin i Väst och samarbete med Västergötlands museum, Axevalla folkhögskola och Skövde konstskola - Hellidens folkhögskola som en del av nätverket Fortbildning och kultur i samverkan. Elever från Skövde konstskola finns på plats för att måla live och det är tänkt att bli en stor gemensam målning.

– Vi har hyrt ett tält, vädret ser lite tråkigt ut. Men vi hoppas att värmen från bastun och stämningen ska väga upp, säger Mette Mühli.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.