• fredag
  29 maj
  12°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 maj
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fler centerpartister behövs i Bryssel för böndernas skull

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Media har de senaste dagarna rapporterat om flera lokala bönder i Skaraborg som är oroliga för eventuella sänkta jordbruksstöd i EU. Ett förslag som flera svenska partier går till val på i EU-valet den 26 maj. Som centerpartister och skaraborgare vet vi hur viktig jordbrukspolitiken är för vår region och hur viktiga svenska bönder är som ett föredöme i EU när det kommer till låg användning av antibiotika, djurvälfärd och i satsningar på att minska utsläppen. Vi står inte bakom förslaget och vill garantera säkerhet för svenska bönder kring EU-stöden.

Som vi alla vet är Skaraborg en jordbruksregion med stor andel bönder och vi påverkas i allra högsta grad av EU-politik eftersom mer än 40 procent av EU:s budget går till jordbrukspolitiken i EU. Därför är det av högsta vikt att invånare i Skaraborg tar ställning i EU-valet. Centerpartiet går till val på att behålla jordbruksstöden, men reformera dem för att bli mer effektiva och för att öka konkurrenskraften

Dessvärre verkar inget annat svenskt parti vara intresserade av jordbrukspolitiken i EU eftersom det bara är Centerpartiet med vår parlamentariker Fredrick Federley, som idag faktiskt sitter i jordbruksutskottet. Skaraborg behöver en hållbar, långsiktigt jordbrukspolitik där man får rätt förutsättningar för att lyckas och där EU-stöden betalas ut i tid. Vi behöver därför fler centerpartistiska parlamentariker i Bryssel som lyfter böndernas perspektiv.

Den kommande mandatperioden ska ramverket för den nya jordbrukspolitiken tas fram i EU och det finns såklart utmaningar i hur man kan utveckla djurhållningen i resten av EU och se till att skapa hållbart jordbruk och jämna konkurrensvillkor. EU-valet är ett väldigt viktigt val för Skaraborg, Sverige och Europa. Valet står mellan populistiska och nationalistiska krafter och frihetliga och decentralistiska krafter. Centerpartiet står för en politik som prioriterar miljö och klimat och landsbygden högre än något annan parti och därför är det viktigt att du röstar på Centerpartiet i EU-valet.

Louise Grabo

Nr 6 på Centerpartiets lista till EU-valet från Vara

Frida Nilsson

Nr 8 på Centerpartiets lista till EU-valet från Lidköping

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.