Högskolan startar ny forskarskola

Skola & utbildning
PUBLICERAD:
Högskolan i Skövde.
Foto: Anna Warner
Smart industri är en ny företagsforskarskola som bland annat Högskolan i Skövde är med och startar. Digitaliseringen ändrar industrins förutsättningar och det gäller att hänga med, menar man.

Det är fem lärosäten som är delaktiga i den nya skolan som startar under våren 2020. Förutom Högskolan i Skövde deltar Högskolan Väst, Jönköping University, Högskolan i Halmstad och Mittuniversitetet. Lärosätena bidrar med sin spetskompetens och man samarbetar med KK-stiftelsen.

Syftet med forskarskolan är att industrin ska hänga med när digitaliseringen ändrar förutsättningarna. Man menar att det behövs ny kunskap, inspiration och innovation.

Man vill också skapa ett värdefullt nätverk där företag och doktorander kan skapa nya kontakter, nya samarbeten och kanske även nya affärsmöjligheter.

Inom forskarskolan ska man jobba med ett antal utvecklingsområden, bland annat smarta och hållbara material och tillverkningsmetoder samt smarta produkter och processer.

Totalt finns ett 40-tal forskarplatser fördelade på de fem lärosätena. Företagen som man samarbetar med kan ligga var som helst i landet.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.