Operan Karmelitsystrarna visas live från Metropolitan

Det händer
PUBLICERAD:
Poulencs opera Karmelitsystrarna visas på biograf Odeon på lördag
Foto: Ken Howard
På lördag visar Riksteatern Skövde Poulencs opera Karmelitsystrarna på biograf Odeon i en livesändning från Metropolitan Opera i New York.

Karmelitystrarna i klostret i Compiègnes tragiska öde under franska revolutionen inspirerade till ett av Francis Poulencs mest personliga verk och en av de mest gripande operorna i historien.

I centrum återfinns Isabel Leonard som Blanche de la Force, en blyg ung aristokratisk kvinna ansluter sig till klosterorden innan revolutionen. Hon flyr när nunnorna tvingats lämna klostret och svurit på att bli martyrer. Slutligen förenas hon med dem när de står inför giljotinen.

Librettot bygger på faktiska händelser under franska revolutionen. Martyrerna i Compiègne var de 16 medlemmarna i klostret Carmel de Compiègne i Frankrike. Under franska revolutionen vägrade de att lyda den revolutionära regeringen.

De giljotinerades 17 juli 1794 och begravdes i en massgrav på Picpus-kyrkogården. Moder Marie, en av de nunnor som överlevde skräckväldet, skrev ner sina minnen.

Francis Poulencs opera från 1957 är baserad på Bernanos pjäs, men librettot skrevs av Poulenc.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.