Välkommet vrål från Ebba

Böcker
PUBLICERAD:
Historiens metoo-vrål - är jag inte människa
Ebba Witt-Brattström
Norstedts

Metoo-uppropet drog fram som en orkan häromåret. Överallt, från alla delar av samhället, kom vittnesmål om mäns övergrepp mot kvinnor. Nu mixar författaren och professorn Ebba Witt-Brattström de nutida vittnesmålen med litteraturhistorien. Hon väljer ut delar ur den som så tydligt visar rötterna till det som sker idag, där beskrivs hemska övergrepp på flickor och kvinnor, från historien och fram till idag.

Det handlar om olika utdrag där männen - i olika samhällsklasser och kulturer - visat sin makt över kvinnorna, utnyttjat dem som föremål, ansett sig ha rätt till dem. Det handlar om hur män i krig i alla tider har använt våldtäkter som en del av krigföringen eller nederlaget.

Den enkla uppmaningen från mig är: Läs Witt-Brattströms bok! Det är nödvändigt. Ett problem med den? Alldeles för kort.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.