Anders G vill avskaffa public service-avgiften

Publicerad:
Anders G Johansson (M) tycker inte beslutet var förankrat i partiet. Foto: Per Engelbrektsson

Moderaternas förbundsstämma vill att partiet ska verka för att public service-avgiften avskaffas eller minimeras. Det beslutade länets moderater efter en motion av Anders G Johansson från Skövde.

Moderaterna var i november i fjol med och beslutade om att införa en public service-avgiften på skattsedeln. Frågan är dock om den avgiften kommer vara kvar så länge till, eftersom flera partimedlemmar nu vill avskaffa avgiften igen och hoppas få sin vilja igenom på partistämman i höst.

Inte nöjda

Vid förbundsstämman hade Anders G Johansson lämnat in en motion i ärendet som alltså antogs.

– Vi är inte nöjda med hur den här skatten har fallit ut och konstaterar att partiet inte hade förankrat sitt ställningstagande när det begav sig. Det är olyckligt, säger Anders G Johansson.

Kallar det skatt

– För det första är missvisande att kalla det avgift. Det är en progressiv skatt som alla med beskattningsbar inkomst är ålagda att betala, skriver han i motionen.

Men det är inte bara avgiften Anders G Johansson vill avskaffa. Han menar att hela public service-konceptet är felaktigt.

Ingen underhållning

– Statens mediekoncern ska inte, med Skatteverket i ryggen, ägna sig åt produktion, inköp och sändning av allehanda underhållningsprogram. För sådana finns en marknad med flertalet fristående aktörer och ett redan rikt utbud.

Han vill att Moderaterna ska verka för att uppdragen för SVT och SR ska avgränsas till att omfatta produktion och sändning av nyheter och samhällsinformation.

Förbundsstämman höll med om att begränsa uppdraget för SVT och SR men ville inte gå lika långt.

Artikeltaggar

Anders G JohanssonPolitikSkövde

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare