• idag
  30 maj
  18°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  21°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  25°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

“Den medvetna arten” utrotar en miljon andra arter

Insändare
PUBLICERAD:
En miljon arter riskerar nu att utrotas på grund av det oekonomiska system vi skapat, menar insändarskribenten.
Foto: Rod Harbinson / Greenpeace

Människan har inte bara blivit Herreman på täppan. En miljon arter riskerar nu att utrotas på grund av det oekonomiska system vi skapat. Avskogning, jordbruk, fiske, klimatförändringar och miljöförstöring har lett till en förödande minskning av arter. Det visar FN:s expertpanel för biologisk mångfald i en rapport som bygger på 15 000 studier.

"Vi håller på att undergräva själva grunden för vår ekonomi, vårt uppehälle, vår matförsörjning, vår hälsa och vår livskvalitet i hela världen“, säger Robert Watson, ordförande i expertpanelen.

Den som betraktar jorden utifrån måste undra vad vi gör. Homo Sapiens Sapiens – arten som vet att den vet – håller på att förstöra sina egna livsförutsättningar. Den mänskliga enfalden ödelägger mångfalden och livet på planeten i en rasande takt.

Hur hanterar vi denna vetskap, denna galenskap? Med skygglappar, ångest och depression? Eller är det dags för oss alla att se att det finns en uppgift som är viktigare än alla andra. Att vi har en värld att ta hand om och det är förbaskat bråttom att skapa ett paradigmskifte i synen på vårt sätt att leva, konsumera och producera. Att varje beslut vi fattar – i det lilla och i det stora – måste utgå från hur det påverkar våra barns och framtida generationers möjlighet att leva och njuta på denna vackra planet. Börjar vi att fatta de besluten i dag?

Pontus Björkman

engagerad i Global Strike For Future 24 maj

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.