En SM-semifinal räcker gott

Ledare
PUBLICERAD:
Jonas Wille och IFK Skövde har verkligen sett till att det blivit hett kring laget igen.
Foto: Johan Espefält
I torsdags tog IFK Skövdes handbollssäsong slut. Naturligtvis blytungt att åka ut mot Sävehof i SM-semifinal, men med facit i hand och några dagars distans kan det konstateras att säsongens facit är överraskande bra.

Visst, det öppnades möjligheter att gå hela vägen till final och även ta guld. Det tycker jag skall svida och samtidigt sporra inför fortsättningen.

I ett långt perspektiv kan jag ändå till och med tycka att det är bra att det tog stopp i semifinal.

Jag menar att det gäller att ta allt i rätt ordning och snabba oväntade framgångar är inte alltid av godo, det skapar förväntningar som kan vara tuffa att leva upp till. Säsongens facit kommer att sätta tillräckligt med press på Jonas Willes lag nästa spelår.

Till hösten startar IFK från en betydligt högre avsats och nu lär de inte kunna slå ur underläge och kommer knappats att tippas åtta i förhandssnacket. Ingen kommer att vara nöjd med en sådan placering heller för den delen.

Truppen stärks

IFK Skövdes ledning har sedan länge haft klart för sig vad som behövs för att bli ett ännu bättre lag. Längd och kilo och erfarenhet kommer att tillföras på den så viktiga mittsexpositionen i form av 203 cm och 100 kg Dan Beck-Hansen. En dansk 29-åring.

Högerhänt skottkraft och även alternativ bakåt tillförs i form av norrmannen Kristian Jakobsen Stranden.

Dessutom har IFK klart med en av landets mest lovande målvakter i form av Fabian Norsten från Hammarby.

Att målvakten Marcus Holmèn och mittsexan Axel Franzén lämnar tillsammans med danskarna Casper Ebbesen och Jacob Larsen är säkert kalkylerat.

Sedan skall man ha klart för sig att det inte finns några garantier för att det går bättre även om förutsättningar ser goda ut.

Hur som helst gillar jag IFK:s sätt att jobba och bygga lag. Att våga ta beslut och göra konkreta satsningar. IFK är på väg mot en ny storhetstid, det är jag övertygad om. SM-semifinalen är bara början.

Vad hände här?

På tal om beslut så kom det ett minst sagt oväntat i förra veckan då Skövdebostäders styrelse valde att sparka sin välrenommerade vd Dan Sandén med omedelbar verkan.

Brister i samsynen om hur bolaget ska drivas vidare i framtiden anges som skäl när en enig styrelse tog beslutet.

Jag tänker inte ge mig in i själva sakfrågan, men jag förstår att många ställer sig frågande till det snabba och drastiska avskedet. Har hela sanningen kommit fram?

För en utomstående var det, för att prata sportspråk, en rejäl skräll.

Att ta bort starka ledare väcker alltid känslor. Vi minns ju hur det var runt Magnus Frisk när han fick lämna Skövde HF efter 24 år som tränare. Ett ärende som fortfarande lever och skall avgöras i Skaraborgs tingsrätt i juni.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.