• idag
  23 jan
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  24 jan
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  25 jan
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 jan
  -5°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Nu inleds försvarsövningen Våreld

Nyheter
PUBLICERAD:
Det kommer bli svårt att missa försvarets övning Våreld.
Foto: Mats Nyström/Försvarsmakten
Nu startar försvarets övning Våreld som samlar en stor del av arméns förband i Skaraborg. Att försvaret övar i så stor omfattning kommer inte gå Skövdeborna obemärkt förbi, bland annat på grund av förflyttningarna.

Det är framtidens chefer inom försvaret som ska övas i strid och nationellt försvar för att utveckla den så kallade brigadförmågan. Alltså är det elever från officersutbildningen som kommer leda sina trupper ute i fält.

På civil mark

Det betyder dock inte att man endast övar på militär mark. Striderna ska genomföras på skjutfälten i Skövde, Karlsborg, Herrljunga och Skillingaryd, men på civil mark kommer det sättas upp förläggningar och en stor del av fordonen kommer förflytta sig på vägarna.

Bandvagnar och lastbilar

Förutom soldater och officerare finns nämligen ett stort antal fordon med. 45 stridsfordon, 75 pansarterrängbilar och bandvagnar, lastbilar och tio helikoptrar för att bara nämna några och dessa ska förflyttas från Småland till Skövde och sedan fram och tillbaka från Remmene utanför Herrljunga.

Samarbete mellan förband

Anledningen till att man övar över ett stort område är att det olika förbanden ska kunna agera tillsammans som en helhet.

– Våreld kommer bidra till att utveckla arméns förmåga i fält, säger Bengt Alexandersson, chef för Skaraborgs regemente som leder övningen.

Störst påverkan

Det blir på torsdag som övningen kommer påverka trafiken som mest i Skövde då ska fordonen från Skillingaryd till Jönköping, Hjo och vidare mot Skövde.

Med i övningen är tolv olika enheter, bland andra Trängregementet, Livregementets husarer och Markstridsskolan.

Så här jobbar SLA med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.